Hlavní obsah

Huawei měl být jedničkou. V rozletu ho zastavil Trump, v Česku Samsung

Huawei je krůček od vrcholu. Kdy ho zdolá?Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Huawei se daří, ale ne tolik, jak by si přál.

Článek

Je to jen škobrtnutí k extrémně rychlé cestě na vrchol.

Čínská značka Huawei se během pár let prodrala silnou konkurencí výrobců chytrých zařízení a teď zastavila těsně pod vrcholem. Nemůže za to dlouholetá královna trhu, jihokorejská firma Samsung, ale král Spojených států – Donald Trump.

Huawei se už na začátku letoška podařilo přeskočit Apple a na pozici číslo jedna si brousil zuby už ke konci letošního roku. Americko-čínská obchodní válka ho ale v rozletu zastavila. Mimo slovní přestřelky a negativní reklamy skončila firma taky v USA na černé listině.

Americké podniky teď potřebují zvláštní povolení, aby Huawei mohly dodávat své produkty. Podle Washingtonu může Čína přes telekomunikační zařízení firmy špehovat její zákazníky, tedy i americké společnosti. To sice Huawei striktně odmítá, ale jméno, prodeje i jiné kontrakty mu to kazí.

A nejde jen o chytré telefony, ale hlavně výstavbu 5G sítí, do níž nechtějí některé státy společnost Huawei teď pustit.

Podle šéfa firmy tak přijde společnost v příštích letech na tržbách až o 30 miliard dolarů.

I přesto se firmě podařilo letos mít obrat přes 100 miliard dolarů (tedy asi skoro 2,3 bilionu korun) a pomohli k tomu i Češi.

Dvojka ve světě i Česku

Stejně jako ve světě skončil loni Huawei v Česku na druhém místě za Samsungem.

Huawei se v Česku zvýšil zisk skoro o třetinu – zhruba o 60 milionů na 160 milionů korun.

A mohou za to samozřejmě vyšší prodeje. V Česku se loni prodalo zhruba čtvrt milionu telefonů a jiných zařízení čínské značky. Na Samsung ale pořád Huawei v Česku ztrácí zhruba třetinu. Výsledky zveřejnil server Lupa.cz.

Nejde ale jen o samotné chytré telefony. Technologie Huawei využívají ve své infrastruktuře v Česku všichni tři tuzemští mobilní operátoři i největší provozovatel telekomunikačních sítí CETIN. Před technologiemi značky Huawei varoval na konci loňského roku Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Reklama

Doporučované