Hlavní obsah

Huawei předčil Apple a stal se dvojkou na trhu se smartphony

Společnost Huawei prodala více smartphonů než Apple.Video: Lukáš Marek, Reuters

 

Reklama

Čínská společnost Huawei poprvé prodala více smartphonů než Apple. V letošním druhém čtvrtletí čínský koncern prodal přes 54 milionů kusů chytrých telefonů, Apple o 13 milionů méně.

Článek

Novou dvojkou v prodeji chytrých telefonů je čínský koncern Huawei, který předstihl americkou společnost Apple. V letošním druhém čtvrtletí prodal 54,2 milionu smartphonů, zatímco Apple 41,3 milionu. Jedničkou stále zůstává jihokorejský Samsung. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila analytická společnost IDC.

Čínská společnost zvýšila v uplynulých třech měsících meziročně odbyt o 41 procent a patřilo jí 16 procent trhu. Apple se musel spokojit s 12 procenty, Samsung opanoval 21 procent trhu, když prodal 71,5 milionu svých chytrých telefonů, meziročně o více než deset procent méně.

Apple se snaží prodávat své iPhony za vyšší ceny než jeho konkurenti a zisky generuje ze služeb jako je iTunes. Dobře se prodává také jeho drahý model telefonu iPhone X. Pro mnohé konkurenty s menším podílem na trhu, kteří nabízejí přístroje s operačním systémem Android, je prodej ztrátový, připomněla agentura DPA.

Huawei bodoval na domácím rostoucím čínském trhu a expandoval do Evropy i Afriky, obrovský americký trh se ale společnosti dobýt nepodařilo. CNN uvádí, že značka na americkém trhu neprorazila hlavně kvůli politice. Americké úřady totiž varovaly, že by zařízení mohla být využívána čínskou vládou ke shromažďování informací.

„Je to poprvé za sedm let, co si společnosti Samsung a Apple neudržely dvě nejvyšší příčky. Huawei vyloučení z amerického trhu přimělo, aby o svůj cíl usiloval o to více v Asii a Evropě,“ okomentoval statistiku analytik Ben Stanton ze společnosti Canalys pro agenturu Bloomberg.

Reklama

Související témata:

Doporučované