Hlavní obsah

Hudební promotér Gaydečka: Festivaly nejsou nebezpečnější než návštěva zoo

Hudební festivaly se blíží.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Hudební promotér David Gaydečka se snaží prosadit, aby Ministerstvo zdravotnictví přistupovalo fér ke všem typům hromadných akcí. Namísto velkých hudebních festivalů se letos lidé dočkají více menších, ale unikátních akcí.

Článek

Hudebníci i fanoušci koncertů a festivalů jsou po roce covidových omezení pořádně vyhladovělí. Opatření se postupně uvolňují, ale organizátoři se stále potýkají s řadou problémů.

Před Ministerstvo zdravotnictví jste postavili výzvu „Musíme to opravit“. Co je podle vás třeba opravit?

Ministerstvo by mělo držet férová pravidla pro kulturní akce i pro akce jiného typu. V pondělí přišla vlastně radostná zpráva, že se bude rozvolňovat, uvolnily se limity pro různé akce. Ale vzápětí přišla další zpráva a navýšily se násobně limity pro kapacity zoo. To pak v lidech vyvolává pocit, že zoo, kde je ohromná fronta a hrnou se tam lidé, tak jsou v pohodě, zatímco kulturní akce jsou asi nějak nebezpečné, když se limitují nižšími počty. Ale ono to tak není a bylo by fajn to srovnat. Myslím, že v příštích dnech se situace vyvine tak, aby bylo možné mít na akcích až deset tisíc lidí.

Jak moc nejistá je letní sezona?

Naši největší akci Metronom Prague jsme plánovali na červen a ta je přesunutá na příští rok. Diváci to vědí, postupně oznamujeme kapely a restartovali jsme předprodej vstupenek. Ale jsou i menší akce. S Michalem Prokopem chystáme festival Krásný ztráty live ve Všeticích, což by mělo proběhnout bez problémů. Menších akcí bude v létě docela dost. Co vím, tak kapely se chystají i do jiných míst a kapacit než ve standardní sezóně. Český hudební fanoušek tak zažije spoustu unikátních akcí.

Takže pro velké festivaly je to stále problém?

Velké festivaly vznikají s jednoletým až dvouletým předstihem. Musíte zajistit program a spoustu služeb pro diváky, které nedomluvíte ze dne na den. Kdybychom se v červnu dozvěděli nová pravidla, tak velké festivaly se zajistit nedají, ale ty menší stihnout lze.

Když je stále taková nejistota, dají se vůbec prodávat vstupenky?

Další věcí, kterou by mohlo ministerstvo opravit, je, že my v tuto chvíli nevíme, do jaké míry na nás bude přenesena odpovědnost za dodržování všech možných nařízení. To se jmenuje třeba „zkontrolovat TNO“, což jsou asi negativní testy a očkování, ale jak to budeme kontrolovat, nevíme. Organizátoři také nevědí, jestli do toho nepřijde další nová podmínka, kterou třeba nesplní. Doufáme, že to tak nebude, anebo se nějakým nesmyslným požadavkům ubráníme.

A ty předprodeje?

Je strašně důležité, aby si diváci kupovali vstupenky s předstihem, když mají nějakou akci rádi. Po tom uplynulém roce na tom všichni nejsou ekonomicky moc dobře. Určitě mezi pořadateli bude obava všechno v klidu restartovat. Slyšel jsem, že i kluby v zemi zvažují, jestli otevírat nebo ne. Když diváci projeví chuť je podpořit a koupí si vstupenky předem, tak si myslím, že nastane určitý optimismus.

Dokážete si jako organizátor představit, že budete kontrolovat u diváků negativní testy? Co by to pro vás znamenalo?

Každé takové opatření znamená nějaké náklady. A my čekáme na představu Ministerstva zdravotnictví, jaký způsobem se to bude financovat. Samotné otestování těch diváků něco stojí a zaplatí to stát, divák, nebo pořadatel? Divákovi se určitě nebude chtít, pořadatel nebude mít peníze a otázkou tedy je, jak se k tomu postaví stát.

Mohlo by se stát, že by se právě kvůli vysokým nákladům na tato opatření akce vůbec nekonaly? Může to na tomto skončit?

Myslím, že u některých pořadatelů ano. Bude záležet na dohodách s místními hygienickými stanicemi. V Praze máme dobrou zkušenost a doufáme, že to bude pokračovat. Ale uvědomte si, že pokud bychom jako organizátoři měli zamezit vstup na akci někomu, kdo není očkovaný, tak je to docela obtížné. Třeba si koupil vstupenku dříve, než takové pravidlo existovalo. A on bude trvat na vstupu a my mu budeme říkat, že nám to stát nedovolil. Doufám, že budeme moci pustit na akci očkované i neočkované a důležité bude, jak se v dané době bude nemoc šířit nebo nešířit a jaká bude obsazenost nemocnic. To si myslím, že je hlavní kritérium.

Na jak velkou akci byste si v tuto chvíli troufl?

Máme teď v červnu před sebou United Island of Prague. V minulosti tuto akci navštěvovaly desítky tisíc lidí. Předpokládáme, že jich přijde méně, ale třeba budou na druhou stranu lidé natěšení na takovou akci, protože už dlouho nic nezažili. Limity pro červen jsou zatím takové, že by to měly být maximálně čtyři tisíce lidí na koncert. Doufáme, že se do června vyřeší neférový přístup s ohledem na to, že do zoo může deset tisíc lidí.

Jak na tom hudebníci po tom roce s covidem jsou?

Moc dobře na tom nejsou, všichni přišli o nějaké příjmy a ty nebyly kompenzovány v plné výši. Pravda je, že jsou země, kde to bylo i horší než v České republice. Na druhou stranu, když člověk zná historky z hudební scény z New Yorku, tak tam, když je někdo nezaměstnaný a nemůže svou práci vykonávat, tak dostává 500 dolarů na týden. Tak takový režim jsme tady neměli. Je spoustu hudebníků, kteří si mohli najít jinou práci, a ti na tom asi budou méně hůře. Ale jsou hudebníci, kteří dělají něco tak unikátního, že nemohou přeskočit na jinou práci. Musí se snažit být stále v kondici, aby byli na špičce v tom, v čem jsou dobří.

Reklama

Doporučované