Hlavní obsah

Hudební průmysl vydělal díky streamování rekordních 17 miliard dolarů

Foto: videvo.net

Reklama

Streaming dosahuje rekordních výsledků. Celkové příjmy hudebního průmyslu díky službám jako Apple Music vzrostly téměř o 10 % na více než 17 miliard dolarů (360 miliard korun). Největší popularity dosahuje Spotify.

Článek

Online streamovací služby jako Spotify, Tidal, Napster, Deezer nebo Apple Music jsou největším zdrojem příjmů hudebního průmyslu. Loni za sebou poprvé nechaly prodej CD nosičů a digitální stahování nahrávek. Podle Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI) se celkové příjmy hudebního průmyslu díky streamování v roce 2017 zvýšily o 8,1 procenta na 17,3 miliardy dolarů (přes 360 miliard korun).

Největší popularity dosahuje streamovací služba Spotify, která byla spuštěna před deseti lety 7. října. Spotify byla první placená streamingová služba, která uspěla. Přinesla model, který přes omezenou neplacenou verzi dokázal přesvědčit běžného uživatele o smyslu placení za hudební obsah.

Měsíční paušál je v případě evropských klientů Spotify necelých šest eur (150 korun) měsíčně; v USA to je deset dolarů (zhruba 200 korun). Existuje i rodinný balíček až pro šest uživatelů, který stojí měsíčně devět eur (230 korun), respektive 15 dolarů (přibližně 310 korun).

Se zvyšujícím se počtem předplatitelů streamingových služeb vzrostly loni příjmy hudebního průmyslu v Česku o 11 procent na 834 milionů korun. Česká pobočka IFPI uvedla, že podíl digitálních prodejů tvořil poprvé více než polovinu celkových prodejů hudby. Vzrůstající vliv internetu a streamování hudby přímo do mobilních zařízení potvrdil i předseda představenstva Ochranného svazu autorského (OSA) Roman Strejček. Meziroční nárůst příjmů ze streamování hudby byl více než poloviční proti minulému období.

Loni měly streamovací firmy ve světě 176 milionů předplatitelů a svůj podíl na příjmech sektoru zvýšily na 38 procent z 29 procent v předcházejícím roce. Prodej fyzických nosičů loni klesl o pět procent a prodej prostřednictvím stahování o 20 procent. Nejžádanějším hudebníkem se loni stal Ed Sheeran, který 7. a 8. července zahraje dvakrát v Praze. Jeho singl Shape of You je nejčastěji streamovanou skladbou na Spotify.

Reklama

Doporučované