Hlavní obsah

Hudebníci dostali výjimku od Ministerstva zdravotnictví. Pod okny hrát můžou

Hudebníci hrají pod okny.Video: Tereza Brhelová, Televize Seznam

 

Reklama

Když nemohou lidé na koncert, musí koncert za lidmi. Tímto heslem se řídí nový projekt, ve kterém muzikanti hrají lidem přímo pod okny.

Článek

Donášková služba koncertů do vnitrobloků a před domovy důchodců. S takovým nápadem přišel Lukáš Otevřel, který už dříve pořádal domácí koncerty s projektem Vážný zájem. Tentokrát nabídku klasické hudby rozšířil i o jazz nebo alternativní žánry. Nápad na projekt Hrajeme do oken vznikl před měsícem, lidé si teď mohou objednávat koncerty přímo před domy.

„Mohou si založit událost ve svém vnitrobloku, napsat k tomu nějaký motivační text - kdo ve vnitrobloku žije, pro koho by se mělo hrát. My je pak už dále propojíme s konkrétními hudebníky,“ vysvětlil princip fungování projektu Lukáš Otevřel.

Muzikanti při dodržení bezpečnostních opatření na veřejnosti hrát mohou, dovolilo jim to Ministerstvo zdravotnictví. Vstupenky na danou akci si lidé mohou koupit online a tím alespoň částečně podpořit umělce.

„Budou tak mít alespoň nějaký příjem. Ačkoliv hrají za honoráře, za které by ve standardní situaci nebyli schopni vystupovat,“ dodal autor projektu.

Projekt podporuje hlavní město Praha, jeho fungování zaštiťuje radní pro kulturu, cestovní ruch a sousedské vztahy Hana Třeštíková.

„Městu se ta myšlenka líbí, přesně tohle teď potřebujeme - dostat kulturu k lidem, kteří jsou doma a nemohou vycházet. Podporujeme to nejen finančně, ale pomáháme i vytipovat místa,“ vyjádřila se k projektu.

Akce se zatím plánují na následující tři měsíce, organizátoři ale nevylučují ani možnost, že by služba mohla fungovat dál i v době, kdy se vše vrátí do normálu. Do projektu se zapojila například zpěvačka Katarzia, kapela Zrní, Tereza Černochová nebo Jan Burian.

Reklama

Doporučované