Hlavní obsah

Hulín zkrášlí tisíce letniček, budou na záhonech i v truhlících

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Tisíce nových květin letos zkrášlí ulice a veřejná prostranství v Hulíně na Kroměřížsku.

Článek

Letničky, tedy jednoleté květiny, se budou od jara sázet na záhony na náměstí Míru, před základní školou a v ulicích i do truhlíků na zábradlích, mostech nebo oknech kulturního domu. ČTK to dnes sdělil Zdeněk Dvořák z útvaru tajemníka hulínské radnice.

Město asi s 6800 obyvateli nechává letničky vysazovat několik let, podle starosty Romana Hozy (ODS) je to už tradice. „Na rozkvetlé záhony, truhlíky nebo třeba výzdoby oken máme opakovaně příznivé ohlasy. Chceme našim občanům i návštěvníkům a projíždějícím vytvořit pěkné, estetické prostředí, které vyvolává příjemné pocity a pomáhá zbavovat se stresu všedního dne,“ uvedl Hoza.

Na výsadbu květin na veřejných prostranstvích a budovách uvolní radnice zhruba 450.000 korun, stejnou částku jako například loni. Výsadbu, ale také pravidelné zalévání v období sucha zajistí pracovníci městské společnosti Kombyt servis. Sazenice podle starosty dodává firma Arboretum Otrokovice, která také navrhuje a zajišťuje trvalkové výsadby ve městě a stará se o jejich údržbu.

V záhonech v Holešovské ulici a u zastávky na náměstí Míru bude letničková směs. „Tyto záhony budou vyžadovat okamžitou a poté v případě suchého počasí pravidelnou zálivku, a to jednou týdně, dokud květiny nevytvoří patnácticentimetrový souvislý porost. Poté už bude stačit je kropit jednou za čtrnáct dnů, ale určitě po celou sezonu,“ uvedla Daniela Kainerová z radničního odboru rozvoje města a životního prostředí.

V truhlících na hlavním mostě přes řeku Rusavu v Poštovní ulici se objeví vzpřímené muškáty a převislé surfinie, ve velkých truhlících na náměstí Míru pelargonie vzpřímené, vějířovky modré, dvouzubce žluté, molice a ozdobnice čínské. Trvalkovou výsadbu před základní školou doplní aksamitníky a šalvěj spolu s několika kusy sporýše argentinského. Na mostě před ní porostou vzpřímené muškáty, které zkrášlí i okna kulturního domu. Do ostrůvků na přechodech pro chodce budou vysazeny aksamitníky.

Reklama

Doporučované