Hlavní obsah

Hurikán Delta se blíží k Mexiku, rychlost dosahuje až 210 kilometrů v hodině

Foto: AFP PHOTO / RAMMB/NOAA, Profimedia.cz

Hurikán Delta míří k poloostrovu Yucatán a jižnímu pobřeží Spojených států.

Reklama

Hurikán Delta postupující Karibikem k mexickému poloostrovu Yucatán dnes rychle zesílil až na čtvrtý stupeň z pěti, nyní už ho provází vítr o rychlosti až 210 kilometrů v hodině. Koncem týdne by měl dorazit k jižnímu pobřeží USA.

Článek

Mexický poloostrov Yucatán už o víkendu zasáhla tropická bouře Gamma, která si tam vyžádala nejméně šest životů. Během několika hodin ve stejné oblasti očekávají hurikán Delta. Místní úřady už začaly evakuovat pobřežní oblast Yucatánu, která je proslulá oblíbenými turistickými letovisky. Kvůli pandemii covidu-19 tam ale letos nedorazilo tolik turistů jako obvykle.

Evakuován už byl ostrov Holbox u Yucatánu a všechny hotely v letovisku Puerto Morelos. Také v Cancúnu, kde se dnes tvořily dlouhé fronty před supermarkety či čerpacími stanicemi, některé hotely své hosty odvezly do bezpečí. Místní úřady nařídily obchodům zavřít hodinu po poledni místního času a supermarkety musí zavřít v pět večer. Zakázán je i prodej alkoholu. Stejnou část Mexika zasáhla o víkendu tropická bouře Gamma, která si vyžádala nejméně šest obětí. Vítr, který ji doprovázel a měl rychlost až 110 kilometrů za hodinu, vyvracel stromy. Bouře přinesla srážky, které zaplavily ulice.

Předpokládá se, že Delta setrvá na čtvrtém stupni i v době, kdy dorazí do oblasti Cancúnu v noci z úterý na středu, uvádí stanice ABC. Konkrétně má hurikán nad Cancún dorazit okolo čtvrté hodiny ráno. Delta nemá podle meteorologů ztratit na síle ani nad pevninským Mexikem. Podle ABC sice hurikán na chvíli oslabí, ve čtvrtek odpoledne by znovu měl zesílit na čtvrtý stupeň. Zatím není jasné, jak moc Delta v pátek večer oslabí, než narazí na pobřeží Louisiany.

Části Louisiany, Mississippi a Alabamy má zasáhnout silný přívalový déšť s velkou pravděpodobností záplav, spadnout má 15 až 30 cm vody na metr čtvereční. Guvernérka Alabamy Kay Iveyová v úterý vyhlásila výjimečný stav. „Jak obyvatelé podél pobřeží Mexického zálivu vědí až příliš dobře, tyto bouře jsou nepředvídatelné a já důrazně doporučuji všem, aby brali hurikán Delta vážně,“ cituje stanice ABC Iveyovou.

Delta je zatím devátým hurikánem přicházejícím z Atlantiku v rámci jedné hurikánové sezony. Takové množství zaznamenali meteorologové pouze třikrát, v letech 1995, 2004 a 2005. Pokud Delta zasáhne Spojené státy, půjde o desátou zaznamenanou bouři, která nad území USA dorazila v jedné hurikánové sezoně, což by byl rekordní záznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované