Hlavní obsah
Online

Hurikán Florence řádí na jihovýchodě USA, má deset obětí. Filipíny zasáhl supertajfun Mangkhut

Hurikán Florence slábne, ale v páchání škod pokračuje.Video: Vojttěch Gavriněv, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Jihovýchod USA v pátek zasáhl hurikán Florence, který navzdory původním obavám zeslábl na úroveň tropické bouře. Oproti tomu tajfun Mangkhut, který devastuje severní část Filipín, na síle neztrácí a míří dál na sever do Hongkongu.

Článek

Již deset obětí si podle agentury Reuters a prohlášení místních orgánů vyžádal hurikán Florence, který v pátek zasáhl východní pobřeží Spojených států. Živel po dopadu na pevninu zeslábl v tropickou bouři, státy Severní a Jižní Karolína ale nadále pociťují jeho devastující účinky. Vichr, který bouři doprovází, ničí domy, poráží stromy a sloupy elektrického vedení. Bez dodávek elektřiny se ocitlo téměř 900 tisíc domácností a podniků. Kvůli záplavám, jež způsobily mohutné lijáky, zůstaly odříznuty od okolí stovky lidí. Po celých Spojených státech bylo do neděle zrušeno přes 2400 letů.

Tajfun Mangkhut bičuje severní část Filipín hustými lijáky a mohutným vichrem, který v noci na dnešek na ostrově Luzon rozbíjel okna a strhával sloupy elektrického vedení. Ve městě Tuguegarao se 150 tisíc obyvateli byly podle televize BBC poničeny prakticky všechny budovy, přerušeny byly dodávky elektřiny i telefonické spojení. Mimo provoz je také letiště v Tuguegarau, které je klíčové pro dopravu humanitární pomoci postiženým. Preventivně evakuováno bylo zhruba 15 tisíc lidí.

  • Bleskové potopy si vyžádaly další dva životy v Severní Karolíně

    Kancelář šerifa okrsku Duplin Country v Severní Karolíně hlásí další dva mrtvé. Smrt obou osob zavinily „bleskové potopy a rychlá voda zaplavující silnice".  Obyvatelé oblasti byli varováni, že záchranné služby nemusí být hned dostupné.

  • Hurikán Florence má první oběť v Jižní Karolíně. Celkem zemřelo již 8 lidí

    Jednašedesátiletá žena zemřela poté, co na její auto spadl strom. Nehoda se stala v okrsku Union County v pátek. Úmrtí ženy dnes potvrdil mluvčí Kanceláře pro zvládání nouzových situací v Jižní Karolíně Antonio Diggs. Celkový počet osmi mrtvých potvrzuje i americký televizní kanál ABC News.

  • Supertajfun Mangkhut má na svědomí již 14 mrtvých

    Prezidentský poradce vydal prohlášení o 14 obětech masivní bouře, která sužuje severní Filipíny. Supertajfun se prohnal přes hlavní ostrov Luzon. Při své cestě spustil 42 zemětřesení, způsobil rozsáhlé záplavy a silnými poryvy větru dosahujícími až 185 kilometrů v hodině strhával i střechy z domů a vyvracel stromy. Nyní míří na západ k Číně.

  • Počet obětí hurikánu Florence vzrostl na sedm

    Další dva mrtvé potvrdil zastupující ředitel záchranných služeb okrsku Carteret County Stephen Rea. Oběti jsou podle něj spojené s hurikánem Florence, vyvrátil však, že by šlo o utonulé v záplavách. Více k úmrtím nedodal. Pouze to, že obě osoby zemřely nedaleko Jacksonvillu v Severní Karolíně již v pátek.

    Video: Reuters

  • Hurikán Florence se zastavil 55 kilometrů od Myrtle Beach

    Florence prakticky zastavil 55 kilometrů západně od jihokarolínského Myrtle Beach. Postupuje dál jen rychlostí čtyři kilometry za hodinu v bouřkové frontě široké 560 kilometrů. Síla větru dosahuje kolem 80 kilometrů za hodinu.

    V některých městech už spadlo více než 60 centimetrů srážek. Meteorologové v předpovědích ale varovali, že celkem by srážky mohly dosáhnout až jednoho metru.

  • V Severní a Jižní Karolíně má spadnout dalších 40 cm srážek

    Americký meteorologický úřad (National Weather Service) varuje, že během následujících dvou dnů má na území obou Karolín spadnout dalších bezmála 40 centimetrů srážek. Hurikán Florence oproti předpokladům výrazně zpomalil, Američany tak nejvíc trápí rozsáhlé povodně.

  • Tajfun Mangkhut má nejméně 12 obětí

    Nejméně 12 lidí nepřežilo řádění tajfunu Mangkhut, který pustoší sever Filipín. Většinou jde o lidi uvězněné pod sesuvy půdy nebo o ty, na které se ve vichřici zřítily domy. Řekl to poradce filipínského prezidenta Francis Tolentino.

    Mezi oběťmi jsou dvě děti. Několik dalších lidí se pohřešuje.

  • Úřady varují americké řidiče, aby neprojížděli zaplavené oblasti autem

    Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) varuje všechny řidiče, aby se nesnažili projet zaplavenými oblastmi. Mnoho lidí museli záchranáři evakuovat přímo z jejich aut.

  • Mangkhut míří do Číny, na Filipínách zanechal tři mrtvé

    Tajfun Mangkhut si na Filipínách vyžádal tři oběti. Dva záchranáři zemřeli při zachraňování lidí zavalených při sesuvu půdy, který způsobil mohutný déšť. Tělo dalšího člověka bylo vyloveno z řeky ve filipínském hlavním městě Manile.

    Tajfun už opustil břehy ostrovů na severu Fipilín a míří směrem k Číně a Vietnamu.

  • V pátek tajfun Mangkhut dosahoval v nárazech až 330 kilometrů v hodině

    V pátek vítr dosahoval 200 kilometrů v hodině a v nárazech až 330 kilometrů v hodině. Havajské středisko včasného varování před tajfuny proto označovalo Mangkhut za supertajfun. V nárazech je silnější než hurikán Florence, který pustoší americké státy Severní a Jižní Karolína a při němž přišlo o život pět lidí.

  • Přehrávající reportér senzací internetu

    Reportér Mike Seidel si v přímém přenose stanice Weather Channel utrhl velkou ostudu. Seidel sledoval průběh tornáda Florence v Severní Karolíně. Při svém vstupu dramaticky ukazoval, jak svádí bitvu se silným větrem, když mu jeho herecký výkon zcela srazili dva v klidu procházející mladíci.

  • Tajfun nazvaný po ovoci dorazil v době sklizně

    Tajfun jménem Mangkhut, což je v thajštině název pro tropické ovoce mangostan, k filipínské provincii Cagayan dorazil v době, kdy zde začíná sklizeň rýže a kukuřice. Filipíny se v poslední době potýkají s nedostatkem zásob rýže a provincie Cagayan je jednou z hlavních filipínských zemědělských oblastí.

    Vítr a déšť zasáhl i ostrov Luzon.Video: Reuters

  • Na příchod tajfunu se chystají v Číně

    V jihočínské provincii Kuang-tung bylo zřízeno 3777 nouzových přístřešků a 100 tisíc místních obyvatel a turistů bylo přesunuto na bezpečnější místa, či posláno domů. Provincie také povolala 36 tisíc rybářských člunů do přístavů, přerušeny byly i některé železniční a trajektové spoje.

  • Supertajfun se od severu Filipín stáčí k Hongkongu

    Video: Reuters

  • 360 lidí bylo v zachráněno ze zatopených oblastí v Severní Karolíně v USA

    V severokarolínském městě New Bern s 30 tisíci obyvateli se vylily z břehů dvě místní řeky a celé historické centrum města, které pochází z počátku 18. století, se ocitlo pod vodou. Ze zatopených oblastí bylo s pomocí člunů zachráněno na 360 lidí, kteří neuposlechli výzvy k evakuaci, napsala agentura AP.

  • Záchranářské týmy a letectvo je na severu Filipín v pohotovosti

    V pohotovosti jsou záchranářské týmy a letectvo. Zapojují se do pátracích a záchranných akcí a místní úřady začaly s odhadem škod v místech zasažených tajfunem. Při bouři v oblastech táhnoucích se stovky kilometrů popadaly stromy, zřítily se sloupy elektrického vedení, vichřice poničila vývěsní tabule obchodů a strhávala plechové střechy z domů. V ohrožené části Filipín byly uzavřeny školy. U města Baguio sesuv půdy zatarasil klíčovou dálnici, z několika provincií a částí Manily jsou hlášeny záplavy. Desítky tisíc lidí v pobřežních oblastech byly evakuovány.

    Severní část Filipín zasáhl silný vítr a déšť.Video: Reuters

  • Na Filipínách zemřely při sesuvu půdy dvě ženy

    Policisté ve městě Baguio našli těla žen, když prohledávali oblast, kde se sesunul svah uvolněný v důsledku lijáku. Tajfun Mangkhut s sebou přinesl vydatné lijáky a mohutný vichr, který v noci na dnešek na ostrově Luzon rozbíjel okna a strhával sloupy elektrického vedení.

  • Hurikán Florence zabil pět lidí v Severní Karolíně

    Ve městě Wilmington v Severní Karolíně spadl strom na dům a zabil ženu a její malé dítě. Další obětí se stala žena v okrese Pender v Severní Karolíně, ke které kvůli stromům na silnici včas nedorazila záchranná služba. Čtvrtým mrtvým je muž v okrese Lenoir, který podle guvernéra zemřel při zapojování generátoru. V témže okrese zahynul také další muž, který vyšel ven zkontrolovat lovecké psy a smetla ho vichřice.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy