Hlavní obsah

Hurikán Ida vyřadil ropný průmysl. Ceny benzinu mohou růst i v Česku

Foto: Pixabay.com

Před příchodem hurikánu Ida bylo zastaveno přes 95 procent těžby ropy na plošinách v Mexickém zálivu.

Reklama

Ceny benzinu po loňském propadu rostly. Hurikán Ida by je však mohl poslat ještě výš. Bouře pozastavila těžbu ropy na zasaženém pobřeží a dočasně vyřadila z provozu některé ropovody a plynovody.

Článek

V neděli zasáhl pobřeží Louisiany hurikán Ida a odstavil tamní ropný a benzinový průmysl. Jeho dopady budou mít vliv na ceny paliva a zároveň může prohloubit inflaci, která už tak trápí americké spotřebitele.

O kolik se ceny zvýší a na jak dlouho, bude podle serveru CNN záviset na rozsahu škod. Cena galonu benzinu činila 3,15 dolaru, což je o necelý cent více než před týdnem. Velkoobchodní futures kontrakty na benzin však byly v pondělí o pět centů dražší. V neděli večer se obchodovaly až o 10 centů dráž. Brzy se to projeví i na maloobchodních cenách.

Je možné, že se rostoucí ceny ropy projeví i na cenách paliva v Česku. „Může to mít dopad až prostřednictvím stoupající ceny ropy Brent o několik dolarů z dnešních 71 dolarů. Vzhledem k tomu, že se zastavila těžba a může se zastavit dovoz ropy do Severní Ameriky, dopad to mít může,“ uvedl mluvčí České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu Václav Loula.

Loula situaci srovnává s rokem 2005, kdy USA zasáhl hurikán Katrina. „Tehdy stoupla cena ropy o pět nebo šest dolarů za barel. Mělo to také vliv na konečné ceny pro spotřebitele,“ říká.

Ceny benzinu nejen v USA jdou letos nahoru. Z minima v dubnu 2020, kdy se kvůli pandemii snížila automobilová doprava, vystřelily o 80 procent. V posledních měsících však Američané opět začínali cestovat, což způsobilo prudký nárůst poptávky po benzinu. Od loňského srpna vzrostly ceny o 41 procent.

Podle Úřadu pro bezpečnost a ochranu životního prostředí, který na těžbu ropy dohlíží, bylo před příchodem hurikánu Ida zastaveno přes 95 procent těžby ropy na plošinách v Mexickém zálivu. Podle Toma Klozy, analytika ze společnosti Oil Price Information Service, zůstanou uzavřeny až do odvolání.

Většina velkých rafinerií v regionu je uzavřena nebo funguje v omezeném režimu a zatím podle Klozy není jisté, kdy se vrátí do provozu.

V Louisianě se nacházejí tři ze sedmi největších rafinerií v zemi a podle amerického Úřadu pro energetické informace (EIA) tvoří 17,5 procenta celkové rafinérské kapacity.

Před bouří byly také preventivě uzavřeny hlavní plynovody, které jsou klíčové pro dodávání plynu, nafty a leteckého paliva z pobřeží Mexického zálivu do dalších států.

Ačkoli se očekávalo, že se tok ropy během několika dní vrátí do normálu, záplavy nebo dlouhodobé výpadky elektřiny by mohly způsobit, že rafinerie a ropovody nebudou fungovat, což může zvýšit ceny benzinu, uvedl Kloza.

Další možné narušení by mohli způsobit také spotřebitelé, podobně jako tomu bylo v květnu při odstávce ropovodu Colonial Pipeline. Lidé panicky nakupovali benzin na čerpacích stanicích, čímž urychlili nárůst cen a došlo k nedostatku paliva.

Musíme si dávat pozor na špatné chování lidí. Je to týden před Svátkem práce, což je obvykle týden s vysokou poptávkou tak jako tak.
Tom Kloza, analytik ze společnosti Oil Price Information Service

„Musíme si dávat pozor na špatné chování lidí. Je to týden před Svátkem práce, což je obvykle týden s vysokou poptávkou tak jako tak,“ uvedl Kloza. Takzvaný Labor Day slaví Američané v září, jde o pondělí, které prodlužuje víkend, takže lidé hodně cestují.

Nejhorší týdenní nárůst za posledních 30 let nastal po hurikánu Katrina v roce 2005. Průměrná cena galonu běžného benzinu se podle údajů EIA zvýšila o 46 centů – tedy o 18 procent – na 3,07 dolaru za galon. Po této bouři trvalo dva měsíce, než se ceny benzinu vrátily na úroveň před hurikánem.

Takový nárůst je však nejhorším možným scénářem. V roce 2005 bylo mnoho rafinerií v regionu zaplaveno a několik měsíců bez proudu.

Zdražení podle Klozy nejvíce pocítí pravděpodobně jihovýchod, což byla před příchodem Idy oblast s nejlevnějším plynem. Všechny státy v tomto regionu mají dnes průměrné ceny pod tři dolary za galon.

Bouře Ida zasáhla Louisianu a pobřeží Mexického zálivu v neděli. Zahynul minimálně jeden člověk a další více než milion lidí je bez elektřiny.

Reklama

Doporučované