Hlavní obsah

Hurikán Michael pustoší pobřeží USA. Strhává střechy a převrací auta

Hurikán Michael pustoší jihovýchodní pobřeží Spojených států.Video: Jan Marek, Twitter.com

 

Reklama

aktualizováno •

Hurikán Michael, dosahující čtyř z pěti stupňů, ve středu večer dorazil na pevninu nedaleko floridského města Panama City. Americké úřady i Národní středisko pro hurikány (NHC) bouři označují za mimořádně nebezpečnou. Počítá se s rozsáhlými škodami.

Článek

Hurikán Michael vstoupil na pevninu poblíž floridského města Panama City ve středu ve 20 hodin středoevropského času. Podle meteorologů je hurikán, který doprovází vítr o rychlosti 250 kilometrů v hodině, mimořádně nebezpečný. Na síle nabral díky teplé vodě v Mexickém zálivu a rychle se stal hurikánem čtvrté kategorie. Ta je druhou nejsilnější kategorií na Saffirově-Simpsonově stupnici.

Hurikán Michael pustoší Floridu.Video: Jan Marek, Twitter.com

Třebaže má podle meteorologů hurikán Michael nad pevninou rychle ztratit na síle, úřady i NHC počítají s rozsáhlými škodami. Sociální sítě se plní videi, na kterých prudký vítr trhá střechy, převrací auta a boří stavební konstrukce. Vydatné srážky navíc zaplavují cesty a silnice.

Hurikán Michael pustoší Floridu.Video: Jan Marek, Twitter.com, Instagram.com

Části území ohroženého hurikánem leží na úrovni hladiny moře nebo jen několik metrů nad ní. Meteorologové i úřady proto varují obyvatele pobřeží před vzedmutím vodní hladiny. Lidé musí s větrem o síle hurikánu počítat i v oblastech vzdálených 75 kilometrů od centra živlu.

Hurikán Michael pustoší Floridu.Video: Jan Marek, AP

Prezident Donald Trump vyhlásil stav nouze pro celé území státu Florida. Tamním úřadům to umožňuje operativně požádat Washington o okamžitou finanční pomoc. Trump také zvažuje, že v neděli, případně v pondělí, navštíví oblast zasaženou hurikánem.

Podle americké televizní stanice CNN je Michael nejsilnějším hurikánem od roku 1992, kdy na jižní Floridu udeřil hurikán Andrew.

Reklama

Související témata:

Doporučované