Hlavní obsah

Husák dostal nové místo u policie. Přijde o 20 tisíc na platu

Foto: ČTK/Deml Ondřej, ČTK

Vladislav Husák byl odvolán z pozice ředitele liberecké policie.

Reklama

Někdejší policejní prezident či ředitel cizinecké policie nyní nuceně skončil jako krajský ředitel policie na Liberecku. Kvůli účasti na večírku v teplickém hotelu Petra Bendy.

Článek

I přes to, že Vladislav Husák po účasti na víkendové oslavě v teplickém hotelu přišel o pozici krajského policejního šéfa, o místo u policie nepřijde.

Nově bude působit na Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy. Ten zajišťuje školení, vzdělávání nebo vede sportovní průpravu policistů. Vladislav Husák se do tohoto útvaru přesune po 1. únoru.

Mluvčí Policejního prezidia Kateřina Rendlová pro Seznam Zprávy potvrdila, že plukovník Husák ve středu předal policejnímu prezidentovi Janu Švejdarovi žádost o převedení na jiné místo.

„Policejní prezident jeho žádosti vyhověl a k 1. 2. 2021 jej odvolá z funkce ředitele Krajského ředitelství policie Libereckého kraje a ustanoví na Útvar policejního vzdělávání a služební přípravy,“ uvedla Rendlová.

„Odebráním či snížením náležitostí plynoucích z řídící pozice, např. příplatku za vedení a zvláštního příplatku, poklesne služební příjem plk. Husáka zhruba o 20 tisíc korun,“ doplnila.

I přesto by se plat dlouholetého policisty měl pohybovat okolo 60 tisíc korun.

Důvodem konce Husáka v čele liberecké policie byla sobotní oslava podnikatele a bývalého vlivného politika ČSSD Petra Bendy. Případ vyšetřuje policie, protože oslava v době protiepidemických opatření porušila pravděpodobně několik vládních nařízení.

Kvůli účasti na stejné akci rezignoval na pozici poslance za hnutí ANO také Milan Hnilička. Ten ale nadále zůstává v čele Národní sportovní agentury.

Vedle nich se oslavy zúčastnili také místopředseda Rady České televize Jiří Šlégr nebo expremiér Jiří Paroubek.

Seznam Zprávy se pokusily získat Husákovo vyjádření, ale nebral telefon a na dotazy redakce nereagoval. Pro web PressPort Magazín uvedl, že v hotelu měl domluvené setkání s Milanem Hniličkou a Jiřím Šlégrem o sportovní unii. Neupřesnil však, o jaké agendě se mělo hovořit.

„To, že se v místě koná ještě rodinné setkání pana Bendy, jsem zjistil až na místě. Po zmíněné schůzce jsem následoval oba další účastníky a panu Bendovi jsem velmi krátce formálně pogratuloval,“ uvedl Husák pro zmíněný web.

Nezdůvodnil, proč jako policista účastníky neupozornil, že oslavy nejsou za nynější situace legální, a proč nepožádal o její rozpuštění.

Husák v hotelu přespal, což on sám však nepovažuje za porušení nařízení, odvolal se právě na to, že měl pracovní setkání.

Reklama

Související témata:

Doporučované