Hlavní obsah

StarDance v karanténě. Pět párů si kvůli očkování v sobotu nezatančí

Foto: ČTK

Kompletní sestava soutěžících.

Reklama

Soutěž StarDance …když hvězdy tančí dostihla nová vlna šíření koronaviru. Moderátorka Tereza Kostková měla pozitivní test a nyní musí do karantény všichni účinkující, kteří nemají očkování proti covidu-19.

Článek

Pozitivní test moderátorky Terezy Kostkové na SARS-CoV-2 poslal podle informací Seznam Zpráv pět párů taneční soutěže StarDance pro sobotní večer mimo parket, zjistily Seznam Zprávy. Všichni účinkující navíc míří na testy. Pro web ZivotvČesku.cz Kostková uvedla, že se nakazila, přestože je očkovaná.

V publiku seděl i ministr školství Robert Plaga nebo ředitel České televize Petr Dvořák. Ředitelka pražské hygieny Zdeňka Jágrová ale redakci Seznam Zpráv nepřímo řekla, že diváků se karanténa netýká.

„Obecně lze uvést, že se vždycky musí nejprve vyhodnotit míra rizika. Míra rizika se vyhodnocuje podle délky kontaktu. Jestliže tam byl kontakt s diváky, který byl minimální, protože vzdálenost byla vysoká, a přímý kontakt s paní nakaženou tam nebyl, tak se diváci nehodnotí,“ řekla Jágrová o VIP publiku soutěže.

Televize pro natáčení přijala některá opatření proti šíření nemoci covid-19, například první řady v publiku zůstaly neobsazené. Mezi účinkujícími byl ale kontakt příliš blízký na to, aby se vyhnuli šetření hygieniků.

„Tam se obecně postupuje tak, že ti, kteří jsou očkovaní, tak nejdou do karantény. Ti, kteří očkovaní nejsou, se musí podrobit karanténě. Navíc, protože je tam spousta lidí, kteří mají mnohé pracovní kontakty, tak všichni jdou v průběhu dneška a zítřka (v úterý a ve středu, pozn. red.) na odběry, a dál se bude pokračovat podle toho, jak dopadnou odběry,“ řekla redakci Jágrová.

Tanečníci bez očkování

Většina účastníků natáčení je podle Jágrové očkovaná proti covidu-19. Podle informací Seznam Zpráv se ale sobotního natáčení nemůže zúčastnit celkem pět párů, ve kterých je alespoň jeden neočkovaný. Česká televize ani hygiena počet neočkovaných tanečníků neupřesnila.

Už v sobotu soutěž opustili Pavel Trávníček a Veronika Lálová. Dalších osm tanečnic a tanečníků, tedy čtyři páry, je očkovaných, a o víkendu tedy mohou pokračovat v natáčení - pokud je nezastaví pozitivní test.

„Tým pořadu aktuálně pomáhá zajistit PCR testy všech, kteří byli v sobotu na place. Podle výsledků testů budeme následně pracovat na scénáři sobotního večera, pro nějž v tuto chvíli existuje více verzí, včetně té se zapojením jen těch tanečníků, kteří nebudou muset do povinné karantény. Jsme připraveni operativně reagovat na to, co je bezpečné a co je možné,“ popsala mluvčí České televize Karolína Blinková.

Všichni účastníci se podle mluvčí pravidelně testují, ať už jsou očkovaní, nebo nejsou. Otestovaní byli i všichni diváci v publiku, čímž televize vysvětlila, proč nemuseli mít respirátor během natáčení.

„Natáčení pořadu StarDance probíhá podle aktuálně platných pravidel pro výrobu audiovizuálního díla a podléhá přísným opatřením a všem nařízením. Jedná se o uzavřené natáčení, kdy dopředu známe totožnost všech účinkujících v publiku, včetně jejich konkrétního usazení ve studiu. Respirátory jsou povinné ve všech prostorách s výjimkou času natáčení. Nad rámec všech opatření musí mít štáb, účinkující i všichni diváci negativní test na covid, a to i když jsou očkováni či prodělali nemoc,“ uvedla mluvčí.

Informaci o nákaze mezi účinkujícími zveřejnila Česká televize v pondělí, tedy dva dny po zatím posledním živém přenosu.

Reklama

Doporučované