Hlavní obsah

„Tak s námi nezacházejte.“ Hygienici napsali Blatnému kvůli Rážové

Foto: vlada.cz

O odvolání hlavní hygieničky Jarmily Rážové vláda rozhodla 8. března. Aniž premiér nebo ministr zdravotnictví uvedli konkrétní důvody, co udělala špatně.

Reklama

Šéfům krajských hygienických stanic se nelíbí, jak ministr odvolal hlavní hygieničku. „Je to něco, co se děje,“ vysvětlil to svého času Jan Blatný.

Článek

Devět ředitelů krajských hygien se postavilo za odvolanou hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou. Seznam Zprávy získaly dopis, který před několika dny poslali ministru zdravotnictví Janu Blatnému (ANO).

Kritizují v něm, že se vláda hlavní hygieničky Rážové zbavila, aniž politici jasně řekli, co udělala špatně.

Ministr Blatný totiž odmítl věc na novinářské dotazy komentovat a pouze prohlásil: „Je to něco, co se nějakým způsobem děje.“

Ředitelé krajských hygienických stanic upozorňují, že k odvolání Rážové nebyl podle nich důvod.

„Nemůžeme tedy souhlasit s tím, že činnost hlavní hygieničky byla nedostatečná; není to pravda a nejsou pro to podle našeho názoru žádná relevantní data. Dosud není hygienické obci ani znám zákonný důvod, na základě kterého by měla být hlavní hygienička vládou odvolána,“ stojí v dopisu, který podepsali například pražská ředitelka Zdeňka Jágrová, jihomoravský ředitel David Křivánek nebo Lenka Petráková z Karlovarského kraje.

Jarmilu Rážovou odvolala vláda 8. března. Její funkci převzala od začátku tohoto týdne ředitelka moravskoslezské hygieny Pavla Svrčinová. Předtím premiér Andrej Babiš (ANO) kritizoval Rážovou za to, že mnohem dřív nenavrhla zavřít Chebsko, Sokolovsko a Trutnovsko, kde se v únoru nákaza vymkla kontrole.

„Byl to extrémně náročný rok, kdy paní doktorka vykonávala svou funkci. Málokdo si dovede představit, jak zatěžující a složitá práce to byla,“ řekl pak ministr Blatný k odvolání hlavní hygieničky Rážové.

Ředitelé hygien v dopise také zmiňují služební zákon, podle něhož musí být sesazení každého úředníka odůvodněné - například nějakou závažnou chybou nebo jiným proviněním.

„Je smutné, že namísto uznání odbornosti a množství odvedené práce, které bylo v případě hlavní hygieničky v loňském roce skutečně enormní, je nyní z našeho pohledu opět pošlapán zákon o státní službě v očekávání lepších zítřků, které mohou jen stěží rychle nastat. Jsme přesvědčeni, že není správné, aby bylo se státními úředníky, kterými hygienici jsou, takto zacházeno,“ píší ředitelé hygien.

Vypočítávají, že do začátku března bylo v Česku dohromady přes 1,3 milionu lidí, kteří prošli koronavirem. Uznávají, že hygieny ne vždy stíhaly obvolávat všechny nakažené. Ale píší, že celkově se to dařilo z 90 procent.

Ředitelé také zmiňují, že nebylo jejich chybou, když v době sílící nákazy neměli potřebné vybavení. Například počítače pro brigádníky na call centrech. Nebo že není jejich vina, že stát nedokázal propojit jednotlivé počítačové systémy tak, aby pracovník hygieny nemusel zbytečně zadávat data do tří různých registrů.

Ředitelé hygien se také lehce opírají do některých odborníků (byť nikoho konkrétně nejmenují), kteří se ke koronaviru a práci hygien veřejně vyjadřují.

„Dnes je módní býti epidemiologem, většina těch, kteří se za ně vydávají, však epidemiology nejsou, nemají základní kvalifikaci a často ani znalosti. Je smutné a zároveň úsměvné sledovat, jak si tito odborníci, o kterých při první vlně nikdo neslyšel, pletou epidemiologické pojmy,“ uvádějí v dopisu.

O dalším směřování odvolané Jarmily Rážové není jasno. Podle služebního zákona teď bude brát půl roku 80 procent platu a buď si bude hledat jiné místo ve státní správě, nebo může čekat, co ji Ministerstvo zdravotnictví nabídne. Když se pro Rážovou nové uplatnění nenajde, ze státních služeb bude muset odejít.

Podobně vláda loni v březnu odvolala hlavní hygieničku Evu Gottvaldovou. Po šesti měsících bez nové práce státní službu opustila.

Reklama

Doporučované