Hlavní obsah

Hygienici stále nevědí, jak se Rážová a Dušek nakazili. Začíná nové šetření

Foto: vlada.cz

Hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Reklama

Hygienici stále nevědí, od koho se hlavní hygienička Jarmila Rážová a šéf Ústavu zdravotnických informací a statistik Ladislav Dušek nakazili. Udělali proto speciální test na genotyp viru, který by jim měl v pátrání pomoci.

Článek

Už je to více než dva týdny, kdy hlavní hygienička Jarmila Rážová oznámila, že se nakazila koronavirem. Nákaza se pak potvrdila i u šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistik Ladislava Duška nebo u šéfa Státního zdravotního ústavu Pavla Březovského.

Dalším nakaženým je i Petr Šnajdárek, který je členem Centrálního řídícího týmu, v rámci kterého má mimo jiné na starosti projekt Chytré karantény.

„Pan plukovník se ale nakazil až v inkubační době, jeho první test byl negativní, ale po pár dnech mu vyšel pozitivní test. Časově odpovídá, že se nakazil od Rážové nebo Duška,“ řekla Seznam Zprávám pražská hygienička Zdeňka Jágrová.

Tým pražských hygieniků už druhým týdnem pátrá po zdroji nákazy na Ministerstvu zdravotnictví, výsledek ale stále není a podle Jágrové je možné, že se to ani nepodaří. Rážová však připustila v rozhovoru pro Rádio Impuls, že před dvěma týdny šla narychlo mezi novináře bez roušky a ani všichni členové mediálních štábů podle ní neměli zakryté dýchací cesty.

„Mám jednu takovou chvilku, kdy jsem musela jít rychle odpovídat novinářům a zapomněla jsem si roušku. Ne všichni členové štábů ji měli a byli jsme tam delší dobu než 15 minut, také bez dvoumetrových rozestupů,“ popsala hygienička možný problematický moment.

Hygiena ale i nadále eviduje její případ tak, že zdroj nákazy je zatím neznámý. „Stále se nám nepodařilo zdroj nákazy zjistit. Na ministerstvu vedeme klastr, kde je nakaženo už zhruba osm lidí. Ale je potřeba říci, že zdroj nákazy se nepodaří zjistit zhruba u třetiny nakažených,“ vysvětlila šéfka pražské hygieny.

Hygiena proto přistoupila ke speciálnímu šetření, na základě kterého bude zjišťovat genotyp viru, kterým se Rážová a Dušek nakazili.

Nakažení pracovníci Ministerstva zdravotnictví

- Jarmila Rážová, hlavní hygienička

- Ladislav Dušek, šéf Ústavu zdravotnických informací a statistik

- Pavel Březovský, ředitel Státního zdravotního ústavu

„Každý virus má nějaké vlastnosti. Pokud se Rážová a Dušek nakazili současně od někoho třetího, tak na virus toho třetího předal každý z nich nějaké své další vlastnosti,“ vysvětluje Jágrová.

Hygiena tak podle ní bude porovnávat rozdílné vlastnosti viru Rážové a Duška. „Celému procesu se říká genotypizace - a až šetření skončíme, tak určíme, jestli se nakazili z jednoho zdroje nebo se každý nakazil od někoho jiného,“ doplnila šéfka pražské hygieny.

Právě tento test je podle Jágrové klíčový k dalšímu pátrání. „Pomůže nám to, výsledky nás mohou navést na jinou stopu, kde se nákaza na ministerstvu vzala,“ vysvětlila.

Už před dvěma týdny se kvůli šíření nákazy na ministerstvu nechalo testovat přes sto pracovníků resortu a nyní všichni podstoupili druhý test.

Nákaza se ale rozšířila i na jiné resorty. „Nákaza úředníků byla i na Ministerstvu vnitra a teď je na Ministerstvu kultury, ale nemá časovou souvislost s nákazou na Ministerstvu zdravotnictví. Jediný resort, který má časovou souvislost s přenosem nákazy, je Ministerstvo zahraničních věcí,“ uvedla Jágrová.

V první polovině září proto šel ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček do preventivní domácí izolace a ke stejnému kroku přistoupila i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, která přišla do kontaktu s nakaženým.

Hygiena také udělila povinnou karanténu ministrovi zdravotnictví Adamovi Vojtěchovi, který byl hned několikrát v kontaktu s hlavní hygieničkou. Oba jeho testy ale vyšly negativně a Vojtěch minulý pátek oznámil, že se vrací na ministerstvo.

Reklama

Doporučované