Hlavní obsah

I Hnilička sleduje aféry kolem Berbra a spol. Dotace pro fotbal v ohrožení

Foto: Profimedia.cz

Kauzu kolem předražené dezinfekční akce v kabinách a zázemí fotbalových klubů sleduje Milan Hnilička, šéf Národní agentury pro sport, velmi pozorně.

Reklama

Udělat to nechce, ale udělat to může. Milan Hnilička, šéf Národní sportovní agentury, připouští možnost, že by Fotbalové asociaci ČR mohly být kvůli jejím aférám kráceny dotace. Požadavky FAČR budou posuzovány ve zvláštním režimu.

Článek

Není slepý, ani hluchý, Milan Hnilička rozhodně nezůstává netečný směrem k aférám, jež nyní kolem Fotbalové asociace ČR postupně probublávají.

Projevilo se to v textu dotační výzvy programu nazvaného Podpora sportovních svazů. Oproti všem jiným svazům a asociacím bude totiž na fotbal nahlíženo ve zvláštním režimu.

„Byly tam stanoveny dvě podmínky. A sice že FAČR musí doložit podmínky demokratických zásad v průběhu voleb do okresních a krajských fotbalových svazů. A ta druhá podmínka upřesňuje, že poskytovatel, tedy Národní sportovní agentura, posoudí nastavení protikorupčního programu FAČR,“ vysvětluje Milan Hnilička, předseda NSA.

Co je podstatné, výzva obsahuje i větu, že v případě zjištění závažných nedostatků si poskytovatel (NSA) vyhrazuje právo navrženou výši dotace zkrátit.

Fotbalová asociace ČR byla v poslední době zvyklá dostávat od státu prostřednictvím různých programů v součtu zhruba 550 milionů korun ročně. To se nezměnilo ani poté, co byl kvůli obviněním z dotačních manipulací obžalován bývalý šéf fotbalové asociace Miroslav Pelta, jakož i FAČR samotná coby právnická osoba.

V roce 2021 přejde problematika státních dotací sportu už naplno z Ministerstva školství pod křídla nové instituce, kterou Milan Hnilička, bývalý slavný hokejový brankář, vede.

Místo létajících puků teď Hnilička pozorně sleduje média, kde se po zatčení fotbalového místopředsedy Romana Berbra poodhaluje jeden skandál za druhým.

Speciální režim, který byl v dotačním systému pro FAČR nastaven, je reakcí právě na Berbrovu aféru, v níž bylo ze zkorumpovaných manipulací zápasů nebo z defraudace 850 000 korun z kasy Plzeňského krajského svazu obviněno celkem 20 osob.

„Ale pokračuje to, což je samozřejmě zneklidňující. Nedávno jsem si u vás na Seznam Zprávách přečetl i ten článek o smlouvě na dezinfekce šaten. Nepřijde mi to standardní, pokud vím, věcí už se zabývá i policie,“ říká Milan Hnilička.

Proč jste v dotační výzvě stanovili fotbalu jiné podmínky než ostatním sportovním svazům?

Plně si uvědomujeme, že fotbal je u nás největší sport, nejmasovější. Fotbal existuje v každé vesnici. A my to hnutí nechceme poškodit, už vůbec ne na úrovni zvané Grassroots, tedy právě v malých klubech, kde se díky nim dostane ke sportu spousta dětí. Fotbal v jeho rozvoji poškodit nechceme, ale právě proto jsme považovali za nutné, abychom v rámci našich oprávnění mohli stanovením zvláštních podmínek při poskytnutí dotace dohlížet na restart toho fotbalového dění. Chceme se toho procesu účastnit a pevně věřím, že se to celé podaří.

Takže jde o reakci na aféru spojenou s dnes už bývalým místopředsedou FAČR Romanem Berbrem a lidmi kolem něj?

Ano, samozřejmě.

Překvapilo vás, že něco takového vyplavalo na povrch?

Fotbal má podobné problémy celosvětově. Tudíž o překvapení asi mluvit nemůžu. Na druhou stranu… Fotbal má tu už zmíněnou významnou celospolečenskou roli. A od momentu, kdy jsem se stal vládním zmocněncem pro sport, jsem vždycky deklaroval, že chci fotbalu i dalším sportům pomoci jak co do úspěšnosti, tak i ohledně výchovy mládeže. Aby tu opět byly sportovně silné generace jako z časů Pavla Nedvěda nebo Jaromíra Jágra. Svými úspěchy nám vlastně ve své době pomáhali vytvářet tak trochu i lepší náladu.

Když srovnáme třeba horníkovskou korupční aféru s tou současnou, jsou tu přeci jen rozdíly. Centrální osobou té první byl klubový funkcionář, dnes se většina odhalení točí kolem Romana Berbra. Donedávna fungoval coby místopředseda velkého sportovního spolku, který čerpal stamiliony státních dotací. A mnohé teď naznačuje, že Berbr z této pozice páchal rozsáhlou trestnou činnost a ještě k tomu zneužíval aparátu fotbalové asociace. Vnímáte aktuální kauzu jako o to závažnější?

Ano, samozřejmě. Byť nechci nic předjímat, věc je samozřejmě předmětem šetření policie. Ale já spíš vítám to dění, které se tady spustilo. Ať už je to volání po evoluci fotbalu, nebo další různé iniciativy, které mluví o tom, že je třeba fotbal očistit, ať už svrchu, nebo odspoda.

Takže s nimi souzníte?

Fotbal je sám o sobě obrovský organismus. Je to velký spolek a nikdo mu nepomůže, pokud si nepomůže sám. My jako Národní sportovní agentura vyvineme maximum úsilí, v rámci našich pravomocí. I proto jsme do výzvy směrem k FAČR zařadili ty specifické podmínky. Ale nejlépe si může pomoci samo to fotbalové hnutí. I za pomoci fotbalových legend, známých jmen. Ale i funkcionářů na okresech, krajích. Fotbal je úžasný sport, miluje ho spousta z nás. A víme, že tohle, co se odhalilo, nechceme.

Potkával jste se vy osobně s panem Berbrem? Měli jste spolu někdy nějaké jednání?

Jednání nikdy. Pana Berbra jsem potkal asi dvakrát, při společenských akcích typu vyhlašování cen v oblasti Grassroots nebo na Fotbalistovi roku.

Jaký na vás dělal dojem?

Tak… Normální. Na takových akcích většinou bývají všichni v dobré náladě. Ale co se týče jednání, ta jsem s ním nevedl nikdy. Naopak velmi často jednám s panem Malíkem, který je předsedou fotbalové asociace.

Foto: Profimedia.cz

Milan Hnilička ve společnosti Martina Malíka (vpravo) na utkání Slavia–Kluž.

Objevila se i aféra, se kterou je právě i Martin Malík spojen blíže. Podepsal se spolu s Romanem Berbrem pod smlouvu, která vytvářela zakázku v objemu takřka 10 milionů korun. Jeví se jako předražená, navíc ji FAČR proplatila celou, byť práce byla odvedena jen necelá polovina. Co na to říkáte?

Je to rozhodně nepříjemná záležitost, a to další. Fotbalu rozhodně nepomáhá. Ještě jsem s panem Malíkem neměl možnost o tom hovořit, zaznamenal jsem pouze jeho reakce do médií. V tuto chvíli asi těžko hodnotit. Ale ten objem zakázky… Nepřijde mi standardní, aby zakázka ve výši 10 milionů korun měla být vypsána na dezinfekci šaten. To se mi opravdu nezdá. Ale jako pozitivní prvek bych vypíchl, že všechno odhalila Revizní a kontrolní komise FAČR. To je myslím výborné, že uvnitř fotbalu nějaký kontrolní mechanismus zafungoval a na tu kauzu upozornil. Teď už se tím zabývá i policie.

Co říkáte roli pana Malíka v celé této záležitosti?

V tuto chvíli těžko hodnotit. Vyčkejme, až bude věc náležitě prošetřena. Beru to jako další krok k očišťování fotbalu.

Zmínil jste, že by k ní měli napomoci fotbalové legendy i lidé na okresech. Chápu správně, že byste byl pro, aby se personálně výrazně obměnilo i vrcholné vedení Fotbalové asociace ČR?

Myslím, že by bylo dobré, kdyby se zapojili bývalí hráči z té úspěšné generace, kteří třeba už pracují v klubech. Protože to je zase další, samostatná kariéra, ta funkcionářská. Že byl někdo dobrý na hřišti, nemusí znamenat, že bude i dobrý funkcionář. Nutno říct, že už teď máme spoustu kvalitních funkcionářů, aby to zase nevrhalo nějaký stín na všechny. Ale právě tito kluci tomu mohou přinést impuls, uplatnit svůj mezinárodní význam, můžou pomoci i na půdě sportovní diplomacie v Evropě a ve světě.

Vrátím se k předchozí otázce. Takže: obměnit, nebo neobměnit?

Umět komunikovat s tím stávajícím prostředím. Celé ho vyměnit nelze, to je utopie. Ale jde to postupně zlepšovat, nějakým směrem posouvat. A do toho se spousta z nás, bývalých sportovců, musí propracovat. Třeba i za pomoci stávajících funkcionářů. A měla by se do toho zapojit i Ligová fotbalová asociace, která řídí profesionální fotbal. Její členské ligové kluby nasazují své mládežnické týmy do soutěží FAČR, takže by do toho určitě také měly mít co mluvit. Takže i kluby z tohoto fotbalového patra by se k věci měly postavit čelem, pomoci fotbal očistit a nastavit nějakou novou vlnu.

Foto: Profimedia.cz

Ze zasedání Národní rady pro sport míří na tiskovou konferenci Pavel Nedvěd (zcela vlevo) s Milanem Hniličkou (uprostřed).

V Národní radě pro sport spolupracujete například s Pavlem Nedvědem, viceprezidentem Juventusu Turín. Hovořil jste s ním o aktuální situaci?

Teď o té poslední úplně ne. Ale jinak se spolu nejen o fotbale samozřejmě bavíme, jsme v kontaktu. A přesně tohle je člověk, který už po své hvězdné hráčské kariéře nasbíral spoustu zkušeností už i jako funkcionář. Typově je to přesně ten bývalý reprezentant, který by měl komunikovat s tím současným prostředím a obohatit český fotbal o své zkušenosti ze zahraničí. Ale určitě není jediný, je tam spousta takových kluků. Karel Poborský už několik let poctivě pracuje u mládežnického fotbalu. Vím, že chuť pomoci má i Vláďa Šmicer. Ale je třeba vnímat celý ten organismus a umět s ním spolupracovat.

V podmínkách dotační volby jste v agentuře zdůraznili potřebu demokratičnosti všech procesů kolem regionálních fotbalových voleb. Co jsem zaznamenal, docela rušno bylo v té souvislosti s volbou delegátů valné hromady Středočeského krajského fotbalového svazu. Co vím, byla kolem toho spousta mailové i jiné korespondence. A její kopie mířily i k vám…

Ano, nechal jsem se o tom informovat. Debata se vedla kolem toho, že se informace o konání té volby objevily jen na úřední desce. Tím bylo stanovám a předpisům učiněno zadost, to bylo v pořádku. Ale určitě bych považoval za normální, aby tou informací byly kluby obeslány i jinou cestou. Je to asi chůze po legislativní hraně. Ale pro kluby to asi určitě nebyl optimální servis, když zároveň nebyly o té události informovány paralelně třeba mailem.

Když už jsme zabrousili k těm regionálním fotbalovým volbám, na které kladete důraz… Na programu jsou v lednu a v únoru a hrozí, že kvůli protiepidemickým opatřením by jejich konání mohlo být ohroženo, co s tím?

Takhle do detailu jsem o tom, přiznám se, ještě neuvažoval. Ale budeme se samozřejmě nad tím muset zamyslet.

Doporučujete fotbalu, aby v jeho čele zůstal Martin Malík?

Musím říct, že moje osobní zkušenost s ním je velmi dobrá. Odprezentoval mi teď i některé kroky, které chce ve fotbale udělat. A přišly mi racionální, mohly by nést ovoce. Samozřejmě teď na něj trochu vrhá stín ta kauza kolem dezinfekčních prostředků, to se přiznám, že mě překvapilo. Ale jinak ho znám jako člověka velmi vstřícného spolupráci. Když jsme nastavili fotbalu ty zvláštní podmínky v dotačním řízení, dokonce to vítal. A říkal, že je pro fotbal dobře, když mu nastavíme přísnější kritéria.

Pan Malík je předsedou asociace už tři roky. Neptal jste se ho, proč ty ozdravné protikorupční programy, od kterých si slibujete ovoce, spouští až teď?

Tak na to jsem se ho neptal. Přeci jen, ta kauza s panem Berbrem vylezla až teď.

Asi se shodneme, že až dosud byly na FAČR nějaké programy integrity načmárané jenom na papíře, ne?

My jsme spolu až dosud řešili vždycky spíš rozvoj, reprezentace, mládežnické programy. Nebyl důvod dívat se na něco jiného. I když fotbalová asociace je mezi obžalovanými v té předchozí, dotační kauze. A na základě toho tam po Miroslavu Peltovi přišel nový muž, pan Malík, jako nový předseda. Beru to tak, že je to člověk, který se to celé snažil restartovat.

A dopadlo to takhle.

Uvidíme, jak se věci budou vyvíjet dál.

Záleží, jak se i k té záležitosti kolem akce Dezinfekce postaví orgány činné v trestním řízení. Protože pokud by se i pan Malík měl případně stát obviněným v rámci nového trestního stíhání, tak…

… to vůbec nemůžu ani nechci předjímat.

Reklama

Doporučované