Hlavní obsah

I když turisté do vesmíru nelétají, akcie „vesmírné cestovky“ rostou

Reklama

Akciím společnosti Virgin Galactic, která se věnuje vesmírné turistice, se v pondělí zadařilo. Prodej a organizování výletů do kosmu u akcionářů boduje. Analytici firmu označují za inovativní a bezkonkurenční.

Článek

Soukromé společnosti Virgin Galactic se daří, i když zatím do vesmíru oficiálně neposlala žádného turistu. V pondělí vzrostla cena jejích papírů nejvíce za posledních pět měsíců a zaznamenala nejvyšší jednodenní nárůst od 14. dubna.

Akcie Virgin Galactic patřily k nejlépe obchodovaným cenným papírům dne. Při obchodování v New Yorku vzrostla jejich cena až o 24 procent. Agentura Bloomberg uvedla, že cena akcií vesmírné firmy se dostala na 20,27 dolaru, což je nejvíce za téměř osm týdnů. Letos hodnota akcií Virgin Galactic vyšplhala o 72 procent.

Analytik Bank of America Roman Epstein stanovil jejich cenový cíl na 35 dolarů. Přestože firma britského miliardáře Richarda Bransona zatím komerční výlety do kosmu nepodniká, je i tak velice atraktivní. „Virgin Galactic je jedinečný podnik s vedoucím postavením na trhu bez provozní konkurence a se zkušeným manažerským týmem,“ uvedl Epstein.

Podle Epsteina je růstový potenciál společnosti „bezkonkurenční“. Analytik také zdůraznil, že většinu svých leteckých simulátorů, raketových a kosmických lodí, od konstrukcí z uhlíkových vláken až po vybavení letounů, vyrábí Virgin Galactic ve vlastní režii.

Podnikání vesmírné společnosti však není bez rizika. „Smrtelná nehoda, i když nepravděpodobná, by mohla kompromitovat její obchodní model,“ varuje Epstein. K dnešnímu dni Virgin Galactic absolvovala pouze cvičnou misi do vesmíru, kdy pasažérem byla figurína Anička.

Analytik společnosti Susquehanna Charles Minervino označil společnost za inovátora vesmírné technologie se skutečně jedinečnou nabídkou. Zákazníkům dává přístup jednak k zábavě, jednak slouží k výzkumným účelům.

Minervino stanovil cenový cíl akcií na 20 dolarů a uvedl, že se společností do roku 2023 v raných fázích nevidí pozitivní výdělky ani volný peněžní tok do roku 2024, což je základní riziko společnosti.

Virgin Galactic plánuje vynést do vesmíru své první zákazníky v průběhu příštího roku. Počátkem roku 2021 ze své základny v Novém Mexiku vezme do vesmíru nejprve čtyři své zaměstnance. Poté do kosmu poletí zakladatel společnosti Richard Branson, aby zahájil její komerční provoz.

V červnu podepsala Virgin Galactic dohodu s NASA o výcviku a vybavení budoucích cestujících do vesmíru ve snaze podpořit tak vesmírnou turistiku. Zatím společnost prodala kolem 600 vstupenek do vesmíru v cenovém rozmezí 200 000 až 250 000 dolarů.

Virgin Galactic byla založena v roce 2004 britským magnátem a miliardářem Richardem Bransonem a leteckým inženýrem a konstruktérem prvního soukromého raketoplánu SpaceShipOne Burtem Rutanem. Společnost se věnuje vesmírné turistice, prodává a realizuje krátké lety do vesmíru.

Reklama

Doporučované