Hlavní obsah

I stromy mohou onemocnět, řada měst přitom zanedbává jejich péči

Veronika Kubíčková o stromech ve městech a obcích s arboristou Jaroslavem Kolaříkem.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Lípy, duby, javory nebo břízy – to je jen několik málo druhů stromů, které se objevují v českých parcích. Stejně jako lidem se však ani stromům nevyhýbají nemoci nebo různá poškození. Jednotlivá města a obce vynakládají na jejich údržbu tisíce korun ročně.

Článek

Stromy jsou pro městské prostředí důležitým prvkem. Nejenže se podílejí na tvorbě kyslíku, ochlazují města a poskytují stín obyvatelům v letním období, ale stejně tak jako budovy utvářejí tvář města. Proto je důležitá péče a ochrana, a to i v zimě.

V tomto období totiž každoročně nastávají vlivy, které dřevinám nesvědčí. „Je určitě třeba zmínit solení a také výsadbu do ploch, kde stromy nemají možnost si vyvinout kořenový systém. V posledních letech se připojilo i dlouhodobé sucho. Nejedná se jen o přísušky, tedy o povrchové změny, ale jedná se i o to, že klesá hladina spodní vody. Celá řada stromů, které jsou na to zvyklé, jsou tak v podstatě velmi silně stresované,“ popisuje aktuální situaci arborista Jaroslav Kolařík.

Některé obce péči o zeleň zanedbávají. V takových případech musí arboristická firma posoudit jejich stav dendrologickým průzkumem, případně i přístrojovými testy. Teprve pak se přistupuje k jednotlivým možnostem řešení. Někdy však ani dlouholetý výpadek péče nemusí znamenat, že je se stromy konec. „Pokud ta zeleň byla kdysi dobře založena a proběhla nějakou základní péčí, tak stromy nepotřebují každoroční péči. I dvacetiletý výpadek se pak nemusí nijak zásadně projevit,“ říká Kolařík. Na druhou stranu však špatná výsadba a následná vynechaná péče většinou znamená katastrofální situaci.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na gauči, který můžete sledovat každé všední ráno od 7:00 na Televizi Seznam. Návod k jejímu naladění naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované