Hlavní obsah

Ideologa KSČ Fojtíka stíhá policie za střelbu do lidí na hranicích

Foto: ČTK

Snímek z projevu Jana Fojtíka v roce 1989.

Reklama

Policie dnes zahájila trestní stíhání bývalého člena předsednictva Ústředního výboru KSČ Jana Fojtíka. Kriminalisté se domnívají, že spoluzavinil smrt a zranění několika lidí na československých hranicích.

Článek

Dvaadevadesátiletého muže viní ze zneužití pravomoci úřední osoby, kterého se údajně dopustil tím, že jako přední stranický ideolog spoluzavinil smrt a zranění několika lidí na československých hranicích. Potvrdil to advokát Lubomír Müller, který v soudních sporech zastupuje lidi perzekvované komunistickým režimem.

Zahájení stíhání pro zvlášť závažný zločin zneužití pravomoci potvrdil i policejní Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu.

Fojtík působil jako komunistický politik a novinář, v dobách normalizace byl tajemníkem ústředního výboru strany.

Podle usnesení o zahájení jeho trestního stíhání, které médiím poskytl právník Müller, se obvinění týká Fojtíkovy činnosti v předsednictvu ÚV KSČ od dubna 1988 do listopadu 1989. Policejní Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu muži vyčítá to, že byl srozuměný s tím, že Pohraniční stráž mohla střílet na lidi, kteří se pokoušeli opustit ČSSR.

„Přesto neučinil při výkonu své pravomoci žádná konkrétní opatření směřující k přijetí právního předpisu, který by příslušníkům Pohraniční stráže nedovoloval použít střelnou zbraň proti osobám, jež se neoprávněně pokoušely státní hranice ČSSR překročit a zároveň nijak neohrožovaly příslušníky Pohraniční stráže či jiné osoby,“ stojí v usnesení. Podle policie tím porušil závazný mezinárodní Pakt o občanských a politických právech.

Fojtíkovo stíhání souvisí s dřívějším obviněním tří bývalých vrcholných představitelů komunistického režimu Miloše Jakeše, Lubomíra Štrougala a Vratislava Vajnara. Státní zástupce jejich stíhání loni zastavil. Někdejší generální tajemník KSČ Jakeš totiž v mezičase zemřel a bývalý předseda vlády Štrougal i exministr vnitra Vajnar trpěli podle závěru znalců duševní chorobou, která jim trvale znemožňovala chápat smysl trestního stíhání.

Obvinění této trojice iniciovala svým trestním oznámením Platforma evropské paměti a svědomí, která se zabývá objasňováním zločinů totalitních režimů. Opíralo se o nově nalezené archiválie, které podle kriminalistů dokazují, že státníci měli informace o střelbě na hranicích a že přímo dávali pokyny ministrům, jaké právní předpisy mají přijmout.

Jan Fojtík

- Jan Fojtík je bývalý český a československý novinář, pedagog a politik Komunistické strany Československa, poslanec Sněmovny lidu a Sněmovny národů Federálního shromáždění v období normalizace, dlouholetý člen Ústředního výboru Komunistické strany Československa a šéfredaktor Rudého práva.

- Jeho stranická kariéra vyvrcholila po invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa za normalizace. Od roku 1969 byl tajemníkem a od roku 1970 i členem sekretariátu ÚV KSČ. V období listopad 1982 – duben 1988 navíc zastával post kandidáta předsednictva ÚV KSČ a od dubna 1988 do listopadu 1989 byl členem předsednictva. Po celé období od listopadu 1969 do listopadu 1989 byl tajemníkem ÚV KSČ.

- Z KSČ byl vyloučen v roce 1990.

Reklama

Doporučované