Hlavní obsah

Imunolog: Víme, jak zkrotit epidemii tak, aby se dál neumíralo

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Marie Bastlové byl imunolog Vojtěch Thon.

Reklama

Článek

Epidemie v Česku si zatím vyžádala přes 18 tisíc mrtvých. Podle imunologa Vojtěcha Thona lze rostoucímu počtu úmrtí zabránit: proočkovat co nejvíce lidí alespoň první dávkou vakcíny. Tedy než jí bude dost pro všechny.

„Máme jasnou možnost, jak snížit počet úmrtí lidí, kteří v současné době umírají už zbytečně,“ řekl v pořadu Ptám se já brněnský imunolog s tím, že nezpochybňuje podávání druhé dávky vakcíny. Podle jeho slov s ní lze ale počkat do doby, než bude očkovacích látek dostatek.

O tom, že by se dalo s druhou dávkou vakcíny vyčkat až tři měsíce, uvažoval dříve i exministr Roman Prymula. I podle něj by mohlo být lepší, „když bude více lidí chráněno po jedné dávce zhruba na 50 až 60 procent, než když bude méně lidí chráněno z 90 procent.“

Podle Thona se z osob, které v současné epidemické situaci dostanou dvě dávky vakcíny, stávají pomyslní „vyvolení“. Zatímco oni dostanou upomínací dávku vakcíny, která by podle imunologa mohla počkat, jiným by jako první dávka mohla významně pomoci vyhnout se těžkému průběhu nemoci.

Podle zkušeností imunologa z výzkumného centra Recetox Masarykovy univerzity v Brně se v Česku doposud nějakým způsobem s virem setkala až třetina Čechů. „Skutečně v rámci celého světa a Evropy stojíme na špici těch, kteří byli infikováni,“ vysvětlil v rozhovoru Thon.

Řešil svůj nápad s vládou? A jaký má názor na bezpečnost vakcíny Sputnik V? Pusťte si celý rozhovor v úvodním audiu nebo ve všech podcastových aplikacích.

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované