Hlavní obsah

Stačí jedna dávka? Nakolik tělo chrání už první očkování proti koronaviru

Foto: Profimedia.cz

Ampule s vakcínou jsou v Česku aktuálně nedostatkové zboží. Ilustrační foto.

Reklama

Očkování v Česku běží pár týdnů, řada věcí už se ale mění. Včetně přeočkování zdravotníků druhou dávkou vakcíny. Zpozdí se. Nemůže takový postup uškodit? Brání se tělo už po první aplikaci?

Článek

Že si na druhou dávku očkování počkají místo 21 dnů delší dobu – 28 dní –, se zdravotníci dozvěděli v pátek. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) zaslal ředitelům nemocnic dopis, ve kterém je žádal, aby přeočkování personálu odložili a dali přednost seniorům nad 80 let. Pro ně se rezervace termínů otevřely 15. ledna.

„Interval mezi 1. a 2. dávkou vakcíny Pfizer/BioNTech je minimálně 21 dní. Maximální rozmezí stanoveno není, tedy není nutné trvat na podání druhé dávky přesně 21. den po dávce první. Odstup lze prodloužit až na 42 dnů. Účinnost a bezpečnost vakcíny je tak zachována,“ komentovalo krok ministerstvo.

Podle molekulárního imunologa Václava Hořejšího by skutečně takový postup neměl znamenat žádné komplikace. „Myslím, že to není žádný problém. Jestli to bude po třech týdnech, nebo po čtyřech – v tom skutečně není žádný velký rozdíl,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Už první dávka očkování podle něj pro organismus znamená v obraně proti covidu-19 významnou výhodu.

„Obecně je to tak, že se první protilátky začínají objevovat a jsou detekovatelné asi po třech dnech. Opravdu kvalitní protilátky, ty, které se silně vážou na antigen, jsou přibližně po deseti dnech. Těm prvním se říká IgM a další jsou IgG nebo IgA,“ vysvětluje odborník.

Přibližně po dvou týdnech se podle něj dá mluvit o docela dobré ochraně před covidem-19, fungovat může i na 50 a více procent kýženého maxima. Přeočkování druhou dávkou obranu následně ještě více zkvalitňuje.

„Záleží na různých detailech i na tom, o jakou očkovací látku přesně jde,“ dodává imunolog Hořejší. Klinické hodnocení vakcíny od Pfizeru prokázalo po dvou dávkách účinnost zhruba 95 procent, pokud jde o rozvoj onemocnění covid-19. Do jaké míry látka brání šíření viru a jak dlouhodobou poskytuje ochranu, se stále studuje.

Jak Česko očkuje

Česká republika podle premiéra Andreje Babiše (ANO) od 26. prosince obdržela zatím 169 650 vakcín. K nedělním 13:00 podle něj bylo naočkováno 108 239 lidí. Pokud jde o očkování lidí nad 80 let, podle týmu Chytré karantény se k vakcinaci zatím zaregistrovala téměř polovina těch, kteří nežijí v domovech seniorů. Celkem jde o 159 300 registrovaných seniorů nad 80 let, více než 51 000 z nich má i svůj termín na očkování.

Stačí jedna dávka?

Kvůli omezenému množství vakcín například už dříve Velká Británie zvažovala přístup, kdy by alespoň jednou dávkou naočkovala co nejvíce lidí za cenu odsunutí přeočkování druhou dávkou.

Například podle epidemiologa Romana Prymuly, bývalého ministra zdravotnictví za ANO a současného poradce premiéra, je takový postup v pořádku a je lepší, „když bude více lidí chráněno po jedné dávce zhruba na 50 až 60 procent, než když bude méně lidí chráněno z 90 procent.“ Horní hranice termínu druhé dávky očkování podle něj není striktně omezena.

„Je otázkou, jestli nejít třeba až na tři měsíce, ale to je věc velkých diskusí,“ poznamenal Prymula pro ČTK.

Zda je takový postup vhodný dlouhodobě, se nicméně odborníci zcela neshodnou. Nedoporučuje ho třeba primářka Ústavu imunologie 2. LF UK a FN Motol Anna Šedivá.

„Kdybychom šli pouze jednou dávkou, imunita může vyvanout daleko dříve, nebo protilátky nemusí být dostatečně neutralizační či dostatečně vazebné. Pokud to není nutné, postupovala bych dle schválených protokolů,“ uvedla imunoložka při debatě pořádané Nadačním fondem Neuron.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), která vakcíny schvaluje, zatím zásadní změny v očkovacích schématech nedoporučila ani nepovolila, drobné posuny termínů druhých dávek očkování ale žádné speciální schválení ani nepotřebují.

Přiškrcené dodávky

Termíny přeočkování i údaje o celkovém počtu vakcín se v Česku nyní skloňují nejen kvůli startu očkování seniorů nad 80 let, ale i kvůli tomu, že se v příštích dnech mají dodávky dočasně krátit.

Farmaceutická firma Pfizer je krátkodobě omezí, zatímco bude pracovat na zvýšení výrobní kapacity. Krok se přitom dotkne všech evropských zemí.

Česko původně očekávalo, že má každý týden od firem Pfizer/BionNTech přijít 70 000 dávek očkovací látky. Tyto objemy se ale mohou nově snížit až o 40 procent.

Zpoždění mají už nyní také vakcíny od firmy Moderna – původně mělo v lednu dorazit 80 tisíc dávek, zatím dorazilo 8000 a na konci měsíce má přijít ještě 12 000.

Zda se Česko kromě posunutí termínů přeočkování u zdravotníků rozhodne k dalším změnám vakcinační strategie, nyní není jisté. Už nyní se však kromě původně plánovaných objemů dodávek očkovacích látek posouvají původně stanovené termíny očkovací akce.

V pátek například premiér oznámil, že podle něj nemá cenu, aby se celá zbylá veřejnost k vakcinaci registrovala v původně plánovaném termínu 1. února. V prvním čtvrtletí totiž vůbec nepočítá s tím, že by se dostalo na osoby mimo preferované skupiny.

Reklama

Doporučované