Hlavní obsah

Ind na svatbě slavil střelbou a zasáhl ženu do obličeje

Protesty proti zvyšujícímu se násilí vůči ženám.

Reklama

Do série neuvěřitelných uveřejněných případů žen přispívá Indie dalším. Indickou tanečnici postřelili svatebčané do obličeje, když si dala přestávku během vystoupení.

Článek

Příběhy indických žen z posledních měsíců pobuřují svět. Znásilňované, zaživa upalované, protestující za svá práva. V indických médiích se objevil další případ zmrzačené ženy. Tentokrát ale v souvislosti se svatební tradicí a láskou Indů ke zbraním.

Internet obletělo video ze svatební slavnosti zobrazující vystoupení tanečnic a orchestru. Jedna z tanečnic na pódiu najednou představení na chvíli přeruší, ozve se výstřel a ona padá k zemi s prostřeleným obličejem.

Incident se odehrál během svatební hostiny ve vesnici svazového státu Uttarpradéš už na začátku prosince, policie ale začala případ prošetřovat až po uniknutí videa na internet. Podle něj také identifikovala útočníka, kterého dopadla šest dní po střelbě. Šlo o místního pětačtyřicetiletého pradhana Sudhira Singha a jeho příbuzného, kteří budou souzení za pokus o vraždu a nelegální držení zbraně.

Podle místní policie si Sudhir Singh najal na svatbu své dcery orchestr a skupinu tanečnic. „Po nonstop tancování se tanečnice cítila unavená, tak si dala pauzu. V tu chvíli začala střelba. Kromě ženy jsou poranění i dva muži,“ uvedl policejní mluvčí.

Násilí na svatbách je v dané části Indie fenoménem. Hosté si na oslavy nosí zbraně běžně, rádi totiž střílí do vzduchu a dávají tak najevo nadšení ze slavnostního okamžiku. Když se ale takový druh nadšení vymkne kontrole, nezřídka dochází k násilí.

V historii indických svatebních přestřelek existují případy, kdy kvůli neopatrnosti došlo ke zraněním a úmrtím náhodou.

Zastřelení omylem

Sadhvi Deva Thakur je předsedkyně celoindické hinduistické organizace a samozvaná bohyně libující si ve zbraních. Sadhvi se před třemi lety spolu se svými zbraněmi účastnila svatby svých přátel. Na tanečním parketu požádala o píseň na přání. Během tance poté začala střílet. Přestože ženich i nevěsta svatebčanku prosili, ať toho nechá, přestala až poté, co se k zemi zhroutila teta ženicha a po ní další tři lidé.

Po několika dnech strávených na útěku měla soud. „Jsem nevinná. Neudělala jsem nic špatného. Je to spiknutí proti mně,“ řekla novinářům po odsouzení. „Je mi velmi líto, že někdo při té události zemřel,“ dodala.

O dva roky později, v Paňdžábu, otec budoucí nevěsty na její předsvatební párty omylem zastřelil svoji sousedku. Během jeho nadšeného střílení do vzduchu dvaadvacetiletá žena stála na terase, když jí hlavou prolétla kulka. Na místě byla mrtvá.

Oslavné střílení, v Indii považované za důkaz moci a vysokého statusu, není typické jen pro tuto zemi. Podobné tradici se na svatbách oddávají i v Afghánistánu, některých oblastech Středního východu nebo na Balkáně.

Reklama

Doporučované