Hlavní obsah

Index insolvencí: Přelom roku byl náročnější než o rok dříve

Reklama

aktualizováno •

Česká ekonomika se vyrovnává s důsledky pandemie covid-19. Seznam Zprávy ve spolupráci s analytiky ze společnosti CRIF připravily index, který ukazuje její aktuální dopad na firmy a podnikatele.

Článek

Index insolvencí Seznam Zpráv vychází z dat analytické společnosti CRIF – Czech Credit Bureau. Číslo vyjadřuje poměr počtu insolvenčních návrhů (zahájení insolvenčních řízení) všech typů subjektů, tj. insolvenčních návrhů u právnických osob, fyzických osob – podnikatelů a fyzických osob zahájených v posledním týdnu ve srovnání s týdenním průměrem insolvenčních návrhů v předkrizovém roce 2019.

Nově vyhlášená insolvenční řízení se týkají zvlášť právnických osob, fyzických osob (FO) a fyzických osob – podnikatelů (FOP).

U právnických osob se každé řízení vždy týká jednoho subjektu. U FO a FOP se kombinují údaje o IČ a osobě (každá FOP s IČ je také zároveň osoba) – tyto případy jsou přiřazeny jen k FOP. U fyzických osob jsou dost často uvedeni manželé, v takovém případě je ale řízení počítáno jen jednou.

U obou typů fyzických osob obsahuje 95 procent návrhů na bankrot návrh na řešení formou oddlužení.

Vyhlášení znamená již prohlášený úpadek. Jde o tyto stavy: prohlášený konkurz, v úpadku, povolená reorganizace, prohlášený konkurz po zrušení vrchním soudem, povoleno oddlužení.

Ke každému jednacímu číslu se bere vždy jen první z výše uvedených možností.

Reklama

Související témata:

Doporučované