Hlavní obsah

Index nemovitostí: Čísla naznačují mírný růst zájmu o vlastní bydlení

Reklama

aktualizováno •

Odráží se nějak koronavirová a realitní krize na trhu s nemovitostmi v Česku? Seznam Zprávy ve spolupráci s webem Sreality.cz připravily Index nemovitostí, který sleduje, jak se meziročně změnil zájem o vlastní bydlení.

Článek

Index nemovitostí Seznam Zpráv zobrazuje poptávku po nemovitostech k bydlení na největším českém realitním webu Sreality.cz. Sleduje počet unikátních uživatelů, kteří alespoň jednou za daný týden vyhledali inzerát, jenž se týká nemovitostí na bydlení: na prodej bytů, rodinných domů a stavebních parcel. Číslo vyjadřuje, jak se v procentech meziročně změnil celkový zájem o zmíněné reality.

Lidé se za pandemie začali více zajímat o realitní trh – hodně se o něm mluvilo a mluví kvůli odlivu turistů, kvůli možnému zadlužení lidí, zda se bude někam hýbat – a navíc mají více času sledovat portály. Počty zhlédnutí nabídek proto oproti roku 2019 významně narostly a letos výrazně převyšují i loňský rok.

„Přetrvávají důvodné obavy, že v následujících měsících poroste inflace, a nemovitosti jsou ideální cesta k uložení a zhodnocení úspor. Dnešní investice do bytu se v budoucnu určitě zhodnotí, přestože se dnes byty zdají neuvěřitelně drahé. Příležitost ke koupi vlastního bydlení za lepších podmínek tedy téměř jistě v následujících letech nepřijde,“ komentuje trend ředitel Maxima Reality Vladimír Zuzák.

Jak dodává, poptávku a ceny bytů by mohly dočasně srazit jedině banky, kdyby úrokové sazby dohnaly až do rekordních výšin. „To by ale zase znamenalo zhoršení dostupnosti bydlení pro koncové zákazníky, protože by nedosáhli na úvěry,“ připomíná Zuzák.

Reklama

Související témata:

Doporučované