Hlavní obsah

Indie zápasí s online výukou. Školačka se upálila kvůli zmeškané hodině

Foto: Profimedia.cz

Výuka na dálku má v Indii svá úskalí, zdaleka ne všichni studenti mají přístup k internetu.

Reklama

Mnozí aktivisté i odborníci na vzdělání varovali vládu indického státu Kérala, aby nespěchala se zaváděním online výuky. V jihoindickém státě je totiž asi 200 tisíc studentů, kteří nemají smartphony ani počítače.

Článek

Kvůli pandemii koronaviru zahájila kéralská vláda v pondělí akademický rok pouze online výukou, i to je ale v nejlidnatější světové demokracii vnímáno jako velký úspěch. Vláda mluvila o revoluci ve vzdělávacím systému.

Oslavy však zastínila tragédie: 14letá studentka z města Malappuram spáchala sebevraždu údajně kvůli tomu, že propásla začátek výuky. Její rodiče totiž doma nemají chytrou televizi s připojením k internetu, počítač ani smartphone.

Dívka zmizela v pondělí odpoledne, později policisté našli její tělo upálené nedaleko rodinného domu ve Valančerí. Poblíž těla objevili prázdnou lahev od kerosenu. Vyšetřovatelé došli k závěru, že šlo o sebevraždu, na místě objevili i dívčin dopis na rozloučenou. Tělo následně zaslali do nemocnice na pitvu.

Dívčina škola listu Hindustan Times sdělila, že zesnulá navštěvovala devátou třídu a byla dobrou studentkou. Její rodiče vysvětlili, že sice mají doma menší televizi, ta byla ale poslední tři měsíce rozbitá. Oprava přístroje se protáhla zřejmě kvůli nedostatku peněz - otec rodiny byl už tři měsíce kvůli karanténě bez práce.

„Je to smutná událost. Vláda zahájila virtuální výuku bez přípravy. Jen v okresech Malappuram a Wajnad je nejméně 20 tisíc studentů bez přístupu k internetu. Velká publicita online výuky zatlačila tyto studenty do kouta,“ stěžoval si poslanec Abid Hussain Thanghal, který navštívil rodinu zemřelé.

„Před tímhle jsme vládu varovali. Než to udělala, měla zajistit, aby měli přístup k internetu všichni,“ přidal se ke kritice aktivista Šajír Chán. V celé věci se začal angažovat i indický opoziční vůdce a místopředseda kongresu Rahúl Gándhí, jenž požádal úřady o seznam rodin, které nemají chytré telefony, televizi ani počítač. Uvedl přitom, že online výuka pro tyto studenty představuje značné potíže.

Reklama

Doporučované