Hlavní obsah

Inferno. V ruském obchodním centru uhořelo několik desítek lidí, obětí může být přes 70

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Požár v nákupním centru si vyžádal desítky mrtvých.Video: AP

 

Nejméně 16 lidí se stále pohřešuje, podle záchranářů je šance, že někdo přežil, prakticky nulová. Obětí tak může být celkem přes sedmdesát.

Článek

Nedělní požár nákupního centra v sibiřském Kemerovu má už 53 potvrzených obětí. Stále se pohřešuje 16 lidí, včetně dětí. „Mohou být v sálech kin, které se propadly ze čtvrtého na třetí podlaží,” uvedl pro agenturu TASS mluvčí krizového štábu.

Hasiči se nemohou dostat do zbytku obchodního centra, kde se podle zdroje citovaného BBC s největší pravděpodobností nacházejí pozůstatky zbylých pohřešovaných. Brání jim v tom hustý dým, stále vysoká teplota a také poničená konstrukce budovy. „Požár byl uhašen, začalo úplné rozebírání trosek. Dým nad obchodním centrem prakticky zmizel. Hasiči ještě polévají vodou doutnající konstrukce, aby nepřipustili opětovné rozdmýchání plamenů,” uvedl mluvčí štábu. Záchranáři připouští, že šance, že objeví v troskách někoho živého, je prakticky nulová.

Mezi oběťmi jsou i děti, včetně jedenáctileté příbuzné gubernátora Kemerovské oblasti Amana Tulejeva. Úřady slíbily zaplatit pohřby, jakož i vyplatit rodinám obětí po milionu rublů (asi 360 000 Kč).

Požár vypukl v horním patře komplexu Winter Cherry v kinosálech. Aby se návštěvníci kina zachránili, vyskakovali z oken.

Při zásahu bylo nasazeno zhruba 660 záchranářů. Příčina požáru zatím není známá. Kvůli požáru byli zatčeni tři lidé, včetně ředitelky centra. Naděžda Suddenoková podle Interfaxu právě čelí otázkám vyšetřovatelů. V médiích se již objevilo, že příčiny požáru se vyšetřují podle paragrafů o usmrcení z nedbalosti, o porušení požárních předpisů s následkem smrti a o poskytování služeb neodpovídajících požadavkům bezpečnosti.

Na místě je ministr pro mimořádné situace Vladimir Pučkov a ministryně zdravotnictví Veronika Skvorcovová.

Doporučované