Hlavní obsah

Inscenace Duet pro jeden hlas nechává nahlédnout do nitra bolesti. Je to o síle, říká herečka Stivínová

Divadelní hra je inspirovaná osudem geniální cellistky Jacqueline du Pré.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská La Fabrika má za sebou druhou premiéru inscenace Duet pro jeden hlas. Příběhu houslové virtuosky, která bojuje s roztroušenou sklerózou, se režijně ujal Viktor Polesný. Do hlavních rolí obsadil Zuzanu Stivínovou a Jana Novotného.

Článek

Divadelní hra slibuje nahlédnutí do nitra bolesti. V osmdesáti minutách se snaží odpovědět na složitou otázku, jestli je vůbec možné složit rozloženého člověka zase zpátky.

„Je to velmi silná situace, pro mě je to divadlo o hercích. I tenhle příběh je o tom, že můžete sledovat poměrně špičkové herecké výkony,“ říká Viktor Polesný.

Trio Stivínová, Novotný a Polesný se pracovně nesetkalo poprvé. Navázalo na spolupráci při nedávném televizním dramatu Monstrum. Podobně jako ve filmu i na divadelních prknech společně balancuje nad propastí tragického konce. Pacientka, slavná virtuoska, totiž kvůli nemoci postupně přichází o svaly a nemůže hrát. Terapií s psychiatrem Feldmannem se Stephanie snaží vyrovnat se se ztrátou své největší životní vášně - hudby.

„Ta hudba, kterou hrála, byla vždy povznášející. Postava je statečná a bojuje s velkou změnou,“ prozrazuje představitelka Stephanie Zuzana Stivínová.

Touha žít i po ochrnutí znovu plným životem se proplétá celou hrou. Podobně jako touha psychiatra Feldmanna zachránit svoji pacientku od sebevraždy.

„Pro mě tam bylo nejtěžší to, abych udržel toho psychiatra celou hru. Jeho zvraty, které ona v něm vyvolává, jsou složité,“ popisuje svoji roli Jan Novotný.

Příběh je inspirovaný osudem geniální cellistky Jacqueline du Pré, která se dokonce v sedmdesátých letech kvůli koncertu objevila i v Československu. Tehdy diváky zaujala svojí mimořádnou duševní vyzrálostí. V rozhovoru se Zuzana Stivínová svěřila, že setkání s osudem Jacqueline bylo především velkou motivací, kterou se teď snaží přenést i na diváky.

Celý pořad Slavní sledujte každý všední den premiérově od 10:30 a v repríze od 18:45 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované