Hlavní obsah

Insolvenční správce Amati žádá o výjimku, aby mohl firmu prodat

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Insolvenční správce společnosti Amati-Denak požádal soud o výjimku, aby mohl co nejdříve prodat firmu novému vlastníkovi.

Článek

Řešení insolvence výrobce hudebních nástrojů z Kraslic na Sokolovsku zatím brání odvolání firmy proti vyhlášenému úpadku. Vyplývá to z žádosti zveřejněné v insolvenčním rejstříku.

Insolvenční správce Lukáš Zrůst v žádosti uvádí, že v případě řešení úpadku konkurzem lze k prodeji přikročit teprve po nabytí právní moci rozhodnutí o prohlášení konkurzu a po první schůzi věřitelů anebo pokud insolvenční soud povolí výjimku.

„Dle názoru insolvenčního správce je však v případě závodu důležitá především rychlost jeho zpeněžení, neboť je podstatné, aby byl zpeněžen jedinou smlouvou jako běžící závod, v němž je zachována výroba a který současně stále zaměstnává dosavadní vyškolené zaměstnance, již jsou pro jeho provoz klíčoví,“ uvedl ve zdůvodnění žádosti Zrůst.

Pokud se kvůli odvolání firmy prodej oddálí, mohla by se podle insolvenčního správce snížit hodnota závodu. I prodej po částech by podle něj přinesl menší uspokojení věřitelů než v případě prodeje firmy jako celku. Souhlas věřitelského výboru s prodejem jednou smlouvou správce má.

Insolvenční soud v únoru uznal pohledávky 88 věřitelů společnosti Amati-Denak za 162 milionů korun. Tehdy insolvenční správce uvedl, že je pět vážných zájemců o koupi podniku, ale jen pokud bude v provozu, aby se mohla zachovat výroba.

Firma v únoru také propustila asi 35 zaměstnanců a uzavřela výrobu v Hradci Králové. Světoznámý výrobce hudebních nástrojů, jehož majoritním vlastníkem je britská společnost Geneva BrassWind Limited, tak má stovku zaměstnanců. O reorganizaci ani dlužník, ani věřitelé do termínu daného soudem nepožádali.

Celková účetní hodnota majetkové podstaty k 31. prosinci loňského roku byla podle údajů firmy 89,4 milionu korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované