Hlavní obsah

Instalace provizorního přemostění na Nových Mlýnech komplikuje dopravu. Obnoví ale obousměrný provoz na hlavním tahu do Vídně

Instalace části mostu je pouze provizorní řešení.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Desítky kamionů a obrovské kolony na trase z Vídně do Brna by mohly být minulostí. Na mostě přes Nové Mlýny instalují provizorní řešení, tak zvaného „mamuta“. Doprava je od nedělní půlnoci odkloněna do okolních obcí.

Článek

Část mostu přes Novomlýnské nádrže je od neděle uzavřena. Úsek se nachází na hlavním tahu z Brna do Vídně přes Mikulov. Most kvůli špatnému technickému stavu neunesl obousměrný provoz. Proto na něm byla doprava vedena kyvadlově. Provizorní řešení, které na kritickém úseku nyní vzniká, má obnovit obousměrnou dopravu. První řidiči by se po nové trase měli projet ve čtvrtek.

Na hluk a kolony si museli dočasně zvyknout obyvatelé několika okolních obcí. Z Brna do Mikulova je doprava odkloněna na Novou Ves, Drnholec, Novosedly, Dobré Pole a Březí. V opačném směru se řidiči projedou obcemi Dolní Dunajovice, Brod nad Dyjí, Pasohlávky a Nová Ves.

Obce se uzavírky obávaly a připravovaly se na ni dopředu. Podle starostů ale situace není až tak kritická, jak předpokládali. „Není to tak, jak jsem si myslel, že pojede auto za autem a kamion za kamionem,“ řekl starosta Drnholce Jan Ivičič. Podle obyvatel zasažených obcí se ale doprava zvedla markantně. „Jezdí tu hodně kamionů, ale musíme to vydržet,“ řekl jeden z nich.

S dopravou v odkloněných obcích pomáhají policisté. „Stojíme u přechodů v ranních a odpoledních hodinách, kdy je situace nejkritičtější,“ uvedl tiskový mluvčí městské policie Mikulov Radek Vážný.

Nový most se začne stavět v roce 2020

Instalace části mostu je pouze provizorní řešení. „Naším úkolem je vyřešit neuspokojivý technický stav, který most měl. Toto řešení je pouze provizorní. Má tu stát necelé dva roky,“ řekl projektant Martin Herka.

Podle ředitele brněnské pobočky Ředitelství silnic a dálnic Davida Fialy má provizorní řešení vystřídat most zcela nový. „Máme ho naprojektovaný, začneme stavět pravděpodobně v březnu 2020,“ sdělil Fiala. Most je podle něj připraven i na situaci, že by po něm v budoucnu vedla dálnice. „Zachovává stávající šíři. Pokud by na něm ale vedla dálnice, šel by rozšířit,“ dodal.

První řidiči se přes provizorní přemostění dostanou pravděpodobně už ve čtvrtek. Uzavírka byla původně v plánu až do čtvrteční půlnoci. „Jde to rychle, most už stojí, instalujeme na něm nájezdy a zítra budeme asfaltovat,“ uvedl projektant Herka. Auta se tak poprvé po půl roce přes most mohou projet v obou směrech najednou.

Reklama

Související témata:

Doporučované