Hlavní obsah

I vaše dítě může posílat nahé fotky, vzkazuje tísnivý snímek hvězdy Ordinace v růžové zahradě

Celosvětová počítačová síť není bezpečný prostor, zvlášť pro vaše děti, varuje film Na hory.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Proslavil se rolí v pohádce Král sokolů nebo v seriálu Ordinace v růžové zahradě. Braňo Holiček je ale hlavně režisér, který teď přichází s filmem Na hory, jenž varuje před dětskou kyberšikanou.

Článek

Statistiky jsou neúprosné. „Osm procent dětí bylo na internetu vydíráno prostřednictvím jejich nahých fotek,“ říká manažer pro internetovou bezpečnost společnosti Seznam Martin Kožíšek. I to byl důvod, proč vznikl film režiséra Braňo Holička Na Hory, na němž se Seznam podílel.

Snímek upozorňuje na hrozby, které zejména na děti číhají na internetu. Vystihují ho ponurá atmosféra, napjaté vztahy a nevyslovená obava.

„První reakcí po předpremiéře, kde bylo zhruba 120 lidí, bylo naprosté ticho. Myslím, že ti diváci byli zasaženi,“ říká ve Výzvě Holiček. Cílem filmu ale podle něj není děsit. Chce vyvolat diskuzi o nástrahách celosvětové počítačové sítě a o nekritickém používání sociálních sítí.

„Mám vlastní zkušenost. Tehdy ještě nebyl internet tak rozjetý, ale když jsem asi v třinácti hrál v Králi sokolů, moje fotky se pak dostaly na stránky pedofilů,“ vysvětluje důvody, proč se mimo jiné zabývá problémy s chováním na internetu.

Příběh rodiny, která špatně vyhodnotí situaci v autě, když si syn textuje s cizím člověkem, ale není jediným případem kyberšikany, kterému se Braňo Holiček věnoval. Divadelní inscenace #jsi_user upozorňovala na tragický osud internetové „celebrity“ - duševně nemocného Michala Kolesy.

Co Braňa Holička tak fascinuje na světě internetu, že mu ve své tvorbě věnuje tolik prostoru? Odráží chování na webu skutečný stav společnosti? A jak sám vede své děti k opatrnosti na internetu? I o tom ve Výzvě v úvodním videu.

Film Na hory bude mít premiéru na zlínském filmovém festivalu 29. května. Ve středu 30. května ho pak můžete vidět od 21.00 v televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované