Hlavní obsah

Boje u severoiráckého Kirkúku si zřejmě už vyžádaly mrtvé, Kurdové prchají

Kirkúk obsadily irácké ozbrojené síly. Podívejte se na video z pondělního ránaVideo: AP

 

Reklama

Irácké síly získaly kontrolu nad rozsáhlými oblastmi kolem města Kirkúk, které byly v rukou kurdských milicí. Dobyly vojenskou základnu, ropná pole, letiště a také kontrolu nad úřadem v centru Kirkúku. Obyvatelé opouští město a tvoří se kolony. Boje jižně od Kirkúku si podle agentury AP zřejmě vyžádaly mrtvé, přesný počet ale není znám.

Článek

Irácké síly v pondělí ráno zahájily na několika frontách velký útok na město Kirkúk ležící na severu země. Oblast je v rukou kurdských milicí. Ty dobyly hlavní kurdskou vojenskou základnu nedaleko města, ropná pole severně od města a letiště. Převzaly také kontrolu nad úřadem v centru Kirkúku.

Irácká státní televize informovala, že irácké jednotky získaly kontrolu nad rozsáhlými oblastmi kolem Kirkúku, které jsou bohaté na ropu. Armáda tvrdí, že vojáci mají pod kontrolou silnice a celou infrastrukturu, včetně rafinerie a ropných polí. Poté, co irácké síly získaly kontrolu nad letištěm, se část vojáků s obrněnými vozy přemístila do centra města. Tam převzala kontrolu nad hlavním úřadem, uvedla agentura Reuters s odkazem na svědky incidentu.

Boje jižně od Kirkúku si vyžádaly mnoho mrtvých, přesný počet obětí není znám. S odkazem na kurdské představitele to uvedla agentura AP. Kurdové o víkendu odmítli zrušit výsledek referenda o nezávislosti, jak požadovala centrální vláda v Bagdádu.

Irácký premiér Hajdar Abádí nařídil svým vojákům, aby v Kirkúku zajistili bezpečnost ve spolupráci s místním obyvatelstvem a pešmergy, což je označení pro kurdské milice. „Pouze jsme podnikli kroky, které jsou v souladu se závazky plynoucími z naší ústavy,” řekl Abádí.

Premiér řekl, že Bagdád v Kirkúku hodlá upevnit svou moc a zajistit bezpečnost.

Navzdory tvrzení centrální vlády se však mnoho kurdských obyvatel Kirkúku rozhodlo město opustit. Na dopravním úseku směrem na sever ke kurdské autonomii se tvořily dlouhé kolony.

Pentagon vyzval irácké i kurdské síly, aby zabránily další eskalaci a neohrožovaly společný boj proti IS. Bílý dům nicméně krok Bagdádu označil za „koordinovaný manévr, nikoliv útok”.

Bezprostřední postup na Kirkúk zahájily vládní jednotky v neděli kolem půlnoci. Město i okolí bohaté na ropu měli pod kontrolou pešmergové, kteří oblast kontrolují od roku 2014, kdy irácká armáda uprchla před ofenzivou IS v severním a západním Iráku.

Iráčtí Kurdové v neděli odmítli zrušit výsledek referenda a znovu Bagdádu nabídli řešit spor dialogem. Kvůli plebiscitu hrozí u Kirkúku ozbrojený střet kurdských a iráckých jednotek.

Irácká vláda v neděli vydala prohlášení, podle něhož Kurdové povolali do Kirkúku bojovníky Strany kurdských pracujících (PKK) označované za teroristickou organizaci. Bagdád tento krok označil za „vyhlášení války“. Kurdské vedení však tvrzení vlády popřelo.

Podívejte se, jak kurdský parlament schválil referendumVideo: AP

Reklama

Související témata:

Doporučované