Hlavní obsah

Irácké speciální jednotky ostřelovaly pozice radikálů z Islámského státu u Bartally, islamisté zaútočili v Bagdádu

 

Reklama

Irácké speciální jednotky jsou asi patnáct kilometrů východně od Mosulu. Irák trvá na tom, že Turecko se ofenzivy v Mosulu nezúčastní. Šéf turecké diplomacie tvrdí opak.

Článek

Irácké speciální jednotky dnes ostřelovaly pozice radikálů z Islámského státu u Bartally, islamisté zaútočili v Bagdádu.

Irácké speciální jednotky jsou asi patnáct kilometrů východně od Mosulu. Irák trvá na tom, že Turecko se ofenzivy v Mosulu nezúčastní. Šéf turecké diplomacie tvrdí opak.

Podle iráckého generála Hajdara Ubajdího speciální jednotky z Bartally, již armáda dobyla minulý týden, postupují do okolních vesnic, ale narážejí na bomby rozmístěné na silnicích a na palbu radikálů.

Velitelství irácké armády dnes v prohlášení oznámilo, že „osvobozovacích operací v Ninive se turecká armáda nezúčastní v žádné formě". Ninive je severoirácká provincie, jejímž střediskem je Mosul.

Mezi Irákem a Tureckem se v minulých dnech prohloubily spory kvůli přítomnosti tureckých vojáků na základně u Mosulu a výrokům tureckých politiků. Prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že Turecko nebude v případě bojů v Iráku divákem, ale aktivně se zapojí.

Premiér Binali Yildirim podle dnešního tureckého tisku řekl, že Turecko do operací v Mosulu nenasadí pozemní armádu. „V koaličních jednotkách jsou letecké a pozemní síly, Turecko se připojí k těm leteckým," řekl premiér. Podle něj Ankara také vyjednává s vládou iráckých Kurdů o zřízení bezpečné zóny u turecké hranice.

Cílem je podle Turecka zabránit pronikání bojovníků z turecké Strany kurdských pracujících (PKK), kterou Ankara považuje za teroristickou skupinu. Yildirim také řekl, že to pomůže zvládat případný proud uprchlíků z Mosulu.

Foto: Jaroslav Brousil

Iráčané se nacházejí u města Bartalla, 15 kilometrů výhodně od Mosulu.

Přítomnost tureckých pozemních jednotek v mosulských bojích vyloučil také turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu. „Pozemní operace musí provést irácká armáda, ne různé skupiny. Nepřipadá v úvahu, že by se pozemních operací zúčastnily jednotky Turecka nebo jiných zemí," řekl. Turecké dělostřelectvo podle něj ale již hrálo roli v úsilí o vyhnání Islámského státu z Mosulu a čtyři turecké stíhačky jsou v pohotovostním režimu a připraveny kdykoli se zapojit do leteckých operací.

„Naším cílem je vypudit DAIŠ (arabská zkratka pro Islámský stát) ze Sýrie a Iráku. Irák je soused a přítel Turecka a územní svrchovanost a stabilita Iráku je pro nás stejně důležitá jako ta naše," uvedl šéf turecké diplomacie. Dodal, že Turecko je zapojeno do operace v Mosulu na „mnoha frontách" a od začátku ofenzivy již turecké dělostřelectvo usmrtilo 17 islamistických radikálů.

Islámský stát dnes pravděpodobně zaútočil v Bagdádu. Při několika explozích v irácké metropoli zahynulo 11 lidí a dalších 35 osob utrpělo zranění, uvedla agentura AP. Výbušniny explodovaly v automobilech a v rušných obchodních čtvrtích. K útokům se nikdo nepřihlásil, podobné atentáty ale měli v minulosti na svědomí vždy radikálové z hnutí Islámský stát.

Reklama

Doporučované