Hlavní obsah

Irák je v šoku po několika vraždách vlivných žen. Mrtvá je známá modelka i Irácká Barbie

V Iráku umírají vlivné ženy. Za posledních několik týdnů vyšetřuje policie už čtvrtou takovou násilnou smrt.Video: AP

 

Reklama

V Iráku umírají vlivné ženy. Za posledních několik týdnů vyšetřuje policie už čtvrtou takovou násilnou smrt. Poslední obětí byla známá modelka a influencerka Tara Faresová, kterou na Instagramu sledovaly téměř tři miliony lidí.

Článek

Irácká policie řeší za posledních několik týdnů už čtvrtou vraždu vlivné ženy – dvou módních blogerek, doktorky plastické chirurgie známé pod přezdívkou Irácká Barbie a lidskoprávní aktivistky. Vyšetřovatelé zatím oficiálně nepotvrdili, že spolu tyto čtyři vraždy souvisejí, řada nejen iráckých médií a komentátorů mezi nimi vidí jasné spojení.

Doktorka plastické chirurgie Rafíf Jasiriová, s přezdívkou Irácká Barbie, zřejmě zemřela na otravu – původní vyšetřovací verze mluvila o předávkování drogami, policie se nicméně zmiňuje o nevysvětlených podezřelých okolnostech. Druhou obětí v možné sérii vražd byla módní blogerka a majitelka známého centra krásy v Bagdádu Raša Hassanová. Třetí zavražděnou je lidskoprávní aktivistka z Basry Soad Alíová.

Fotka z instagramového profilu zavražděné modelky Tary Faresové.

Mezinárodní pozornost přitáhla však zejména poslední vražda – obětí neznámých pachatelů se stala Tara Faresová, modelka a influencerka s téměř třemi miliony fanoušků na sociální síti Instagram. Vrazi ji zabili na ulici za bílého dne.

Faresová neváhala veřejně vystoupit proti bigotním věřícím, kmenovým a politickým vůdcům. Zatímco mnoho mladých iráckých žen sdílelo její fotky a videa, ostatní kritizovali její životní styl jako výstřední a protiirácký.

Zavražděné se podle dostupných údajů zřejmě znaly. Podle jednoho z iráckých novinářů, se kterým mluvila agentura AP, Mohammeda Ghazího Akhraše, mohou za vraždami stát náboženské či extremistické skupiny, kterým se nelíbí postupující emancipace některých Iráčanek.

„Po vraždách z uplynulých týdnů a hlavně po vraždě Tary Faresové jsou Iráčané v šoku. Bezpečnost je nedostatečná, je tu anarchie,“ uvedla pro agenturu AP Hana Adwarová, známá irácká lidskoprávní aktivistka.

Reklama

Související témata:

Doporučované