Hlavní obsah

Írán bude chtít útok na Izrael zopakovat, tvrdí Jiří Hošek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Raketový útok Íránu na Izrael a následný protiútok židovského státu se bude v blízké budoucnosti ještě opakovat. Tvrdí to šéfkomentátor Seznam Zpráv Jiří Hošek.

Článek

Podle Hoška se oba státy přiblížily o krok blíže k otevřenému válečnému konfliktu. Důvodem podle něho je fakt, že Írán na Izrael vůbec poprvé zaútočil pomocí svých gard. Do dnešní doby totiž používal jen organizace jako například Hizballáh, které otevřeně podporoval. 

Podle Hoška se Írán s jedním útokem nespokojí. „Z íránské strany bude určitě vůle ten útok zopakovat. Z dvaceti raket čtyři sestřelil obranný systém Iron Dome, ty zbylé podle Izraelců své cíle minuly.”

Odveta Izraele byla naopak přesná a rozsáhlá. „Izrael potvrdil, že zaútočil na téměř všechny vojenské cíle v Sýrii, které jeho rozvědka spojila s Íránem. Jsou to velitelská stanoviště, byl zasažen jeden muniční sklad a byla zničena základna, odkud vylétlo těch dvacet raket.” Podle některých zdrojů byla odveta největším útokem Tel Avivu od dob jomkipurské války z roku 1973. 

Záběry přímo z letící střely, takhle vypadá nejvyhrocenější střet Íránu a Izraele od šestidenní války.Video: Reuters

Konflikt odsoudila řada světových států. Podle Damašku jde o nový stupeň agrese vůči Sýrii, Bílý dům ve svém prohlášení zdůraznil, že Izrael má právo se bránit a označil přítomnost íránských raketových systémů v Sýrii, které jsou namířeny na Izrael, za „neakceptovatelnou” a „velmi nebezpečnou pro celý Blízký východ”. Kreml a evropské velmoci mezitím vyzval Írán i Izrael, aby ke svému sporu přistupovaly se zdrženlivostí a řešily ho pouze diplomatickou cestou. „Eskalace v uplynulých hodinách ukazuje, že opravdu jde o válku versus mír. Mohu pouze požádat všechny strany o zdrženlivost,” uvedla německá kancléřka Angela Merkelová.

Reklama

Související témata:

Doporučované