Hlavní obsah

Írán trénuje bojovníky do války v Sýrii, tvrdí Izrael. Naverbováno už mělo být přes 80 tisíc lidí

S obviněním přišel izraelský velvyslanec při OSN Danny Danon. Video: AP, Reuters

 

Reklama

Cílem Íránu je podle izraelského velvyslance při OSN další destabilizace regionu. Náborové centrum íránské armády se má nacházet jen pět kilometrů od hlavního města Damašku.

Článek

Už přes 80 tisíc šíitských muslimů bylo íránskou armádou naverbováno do bojů v Sýrii. Prohlásil to ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Danny Danon. Írán podle něj v regionu podporuje řadu ozbrojených skupin, čímž usiluje o jeho další destabilizaci.

Danon ve čtvrtek na půdě OSN ukázal i satelitní snímek, který by měl zachycovat údajné íránské náborové středisko. „V Sýrii je více než 80 tisíc bojovníků pod íránskou kontrolou. Právě na této základně, jenom asi pět kilometrů od Damašku, jsou trénováni k tomu, aby páchali teroristické činy po celé Sýrii i ve zbytku regionu,“ prohlásil.

Zástupce Íránu při OSN Javad Safaei se proti obviněním ohradil. Označil je za „čirý a bezdůvodný výmysl“. Íránské jednotky jsou v zemi podle jeho slov na pozvání syrské vlády a mají za úkol asistovat jí při eliminaci všech teroristických skupin, které narušují její jednotu.

Izraelský velvyslanec se ve svém projevu vyjádřil také k diskuzím kolem jaderné dohody s Íránem. Prohlásil, že věří, že od ní Spojené státy brzy upustí, a že je budou brzy následovat i další signatářské země.

Jadernou dohodu s Íránem uzavřelo v roce 2015 sedm mocností včetně USA, Francie, Číny nebo Ruska. Zatímco Spojené státy a jejich evropští spojenci hlasitě apelují na její revizi, íránský prezident Hasan Rúhání o ní nechce ani slyšet. Ve svém středečním projevu oznámil, že žádné změny nepřipustí. Amerického prezidenta Donalda Trumpa přitom označil za „obchodníka, který nemá žádnou kvalifikaci posuzovat otázky globálního rozměru“.

Reklama

Doporučované