Hlavní obsah

Íránský prezident nedovolí změnit jadernou dohodu. Ostře se obul do Trumpa a Macrona

Hassan Rúhání ve středu zkritizoval amerického prezidenta.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Důvodem neshod mezi zeměmi je dosavadní podoba jaderné dohody. Zatímco státy Francie a USA by rády vyjednaly její změnu, íránská hlava státu o tom nechce ani slyšet.

Článek

Íránský prezident Hassan Rúhání vyloučil možnost dodatečných změn dohody o íránském jaderném programu z roku 2015. Tu požadují Spojené státy společně s Francií a dalšími evropskými spojenci. Rusko, které je také signatářem dohody, vyjádřilo pochybnosti o tom, zda se změny podaří vyjednat.

Rúhání ve středu prohlásil, že s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem dlouho hovořil a „výslovně mu řekl, že Írán k dohodě nic nepřipojí a nic z ní ani nevyškrtne“. „Jaderná dohoda je jaderná dohoda,“ doplnil.

Rúhání se v projevu také ostře obul do amerického prezidenta Donalda Trumpa: „Nevíte nic o politice, nevíte nic o právu a nevíte nic o mezinárodních smlouvách. Jak může obchodník, živnostník a stavitel domů a věží hodnotit mezinárodní otázky?“

Dohodu kritizuje i Izrael

Dalšími signatáři paktu byly Čína, Británie a Německo. Pro zachování dohody, která omezuje íránský jaderný program výměnou za zmírnění sankcí, se ve středu vyslovila i šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová. „Ta dohoda funguje, musí být zachována,“ řekla.

Ke kritikům dohody patří kromě Trumpa i Izrael. Podle tamního ministra pro záležitost tajných služeb by se „dohoda měla od základů změnit, ne-li úplně zrušit“. Írán podle něj ustoupil při sjednávání dohody pouze ze strachu z dalších ekonomických sankcí a Západ chyboval, když dále na Írán netlačil.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve středu řekl, že k dohodě neexistuje žádná alternativa. Vyjednávání bylo podle něj velmi pracné a je otázkou, zda se dá provést znovu.

Donald Trump uvedl, že v případě, že bude Írán vyjednávání o změnách v dohodě blokovat, uvalí na zemi znovu sankce. Podle agentury Reuters se o nich má rozhodnout do 12. května.

Reklama

Doporučované