Hlavní obsah

Írán instaluje nové centrifugy na obohacování uranu a klade si podmínky

Írán reaguje na vypovězení dohody o jeho jaderných aktivitách.Video: Reuters

 

Reklama

Írán v úterý oznámil, že v Natanzu začal budovat infrastrukturu pro umístění moderních centrifug na obohacování uranu. Podle šéfa íránské organizace pro jadernou energii Alího Akbara Sálehího nicméně Írán hodlá nadále dodržovat podmínky dohody o íránském jaderném programu z roku 2015.

Článek

Mluvčí íránské organizace pro atomovou energii Behrúz Kamálvandí už dříve avizoval, že Írán oznámí Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE) svůj úmysl navýšit kapacitu na obohacování uranu. Teherán tak reaguje na vypovězení dohody z roku 2015 jedním ze signatářů, Spojenými státy.

Sálehí prohlásil, že jaderné aktivity Íránu zůstanou v tom rozsahu, jaký stanovila dohoda z roku 2015. V Natanzu se prý začne budovat infrastruktura k výrobě elektřiny.

Pro to, aby se dohodou nadále řídil spolu se zbylými signatáři, si Írán stanovil několik podmínek. Patří k nim zachování stávajícího objemu prodeje ropy, zajištění obchodování prostřednictvím evropských bank a záruka, že se zbývající signatáři nebudou snažit dohodu rozšířit o téma balistického programu a regionálních aktivit Íránu.

K ostatním signatářům patří Francie, Británie, Německo, Rusko a Čína. Evropané chtějí dohodu zachovat, avšak i oni stejně jako USA poukazují na vliv Íránu v regionu a na jeho balistický program.

Dohoda ve své původní podobě měla umožnit zrušení protiíránských sankcí výměnou za pozastavení íránského jaderného programu. Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí v pondělí řekl, že nařídil přípravy na navyšování kapacity obohacování uranu v případě, že se dohoda rozpadne.

Reklama

Související témata:

Doporučované