Hlavní obsah

Smlouva s Íránem je podle EU nezbytná. Může napovědět při tvorbě úmluvy s KLDR

Ministři zahraničí v Bruselu diskutovali o íránské dohodě. Video: Jolana Humpálová, Reuters

 

Reklama

K jednání ministrů zahraničí států Evropské unie došlo jen několik týdnů poté, co USA od íránské jaderné dohody odstoupily.

Článek

Ministři zahraničí států EU v Bruselu diskutovali o uchování jaderné dohody s Íránem. K jednání došlo jen několik týdnů poté, co USA od smlouvy odstoupily. Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa je smlouva neúčinná, protože nezabránila Teheránu vyvíjet další jaderné zbraně.

Německý ministr zahraničí Michael Roth uvedl, že je dohoda z roku 2015 nezbytná. Roth také přislíbil finanční i ekonomickou podporu Evropské unie Íránu na základě smlouvy. Belgický ministr zástupce Didier Reynders zdůraznil důležitost dohody. Podle něj v budoucnu ulehčí Evropské unii uzavírání dalších takových smluv, například v poslední době diskutované jaderné dohody se Severní Koreou.

Ministři diskutovali také o tom, jak chránit evropské firmy, které působí v Íránu, a jak podpořit další investice. Reagovali tak na nedávný krok USA, které na blízkovýchodní zemi opět uvalily sankce, jež penalizují zahraniční firmy obchodující s Teheránem.

Reklama

Doporučované