Hlavní obsah

Íránské zdravotní sestřičky bojují proti nákaze humorem a tancem

Svět bez obalu: Proti nákaze s humorem. Tance íránských sestřiček se staly hitem sociálních sítí.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Velký počet nakažených, vysoké riziko nákazy, nedostatek materiálu a únava. S tím vším se teď potýká íránský zdravotnický personál. A někteří zdravotníci se rozhodli čelit kritické situaci alespoň humorem. Videa íránských sester, na kterých tančí v ochranných oblecích, se šíří internetem stejně rychle jako zmíněný virus.

Článek

Většina íránského zdravotnického personálu riskuje během epidemie koronaviru svůj život. Aby se lidé zbavili strachu a stresu, snaží se odreagovat různými způsoby. Videa, která byla zveřejněna na sociálních sítích, ukazují, jak například zaměstnanci nemocnic během přestávek v práci tancují. V jiných videích zase vyjadřují své odhodlání s epidemií bojovat.

„Jsme v třetí sekci nemocnice Masih Daneshvari v Teheránu, kde jsou hospitalizováni pacienti s koronavirem. Naše kolegyně – vedoucí sestra – dokonce odložila kvůli epidemii svou svatbu. Její rozhodnutí by se mělo ocenit. Očekáváme, že každý udělá to, co ona. S boží pomocí tuto epidemii zvládneme,“ říká na videu íránský lékař.

Íránská oficiální místa uvedla, že se koronavirem nakazilo už přes 9 tisíc lidí. Virus usmrtil už stovky lidí. Mezi nimi je i 25letá zdravotní sestra Narjes Khanalizadeh, která zemřela před více než týdnem. Státem kontrolovaná média přirovnala zdravotnický personál k vojákům v íránsko-irácké válce.

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí slíbil, že lékaři a ošetřovatelky, kteří se nakazí a zemřou, budou považováni za mučedníky stejně jako padlí vojáci.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované