Hlavní obsah

Islamisté útok na Marawi plánovali. Ukazuje to video zajištěné filipínskou armádou

Během konfliktu přišlo o život nejméně 178 osob, z toho 20 civilistůVideo: Ruptly

 

Reklama

Filipínská armáda zveřejnila video, na němž islamisté plánují obsazení města Marawi.

Článek

„Skupina Maute (odnož Islámského státu v jihovýchodní Asii, pozn. red.) neplánovala jen povstání, ale počítala s odtržením části filipínského území - chtěli Marawi okupovat a založit zde svou vlastní odnož Islámského státu,” řekl náčelník filipínského generálního štábu Eduardo Ano.

Vládní vojsko bojuje s islamisty o město na jihofilipínském ostrově Mindanao už třetí týden. Ozbrojenci se nyní drží v hustě zastavěné části města.

Během konfliktu přišlo o život nejméně 178 osob, z toho 20 civilistů. Z původních 200 tisíc obyvatel zůstává ve městě 20 tisíc. V jednom z opuštěných domů vojáci nalezly trezor s bankovkami a šeky v hodnotě 1,6 milionu dolarů (39,4 milionu Kč). Není jasné, zda nepochází z místní banky, ale vojáci nález považují za důkaz, že nepříteli nezbývá příliš prostoru.

Boje o Marawi se rozhořely před dvěma týdny po neúspěšném zásahu bezpečnostních složek na předpokládaný úkryt Isnilona Hapilona, velitele teroristické skupiny Abu Sayyafa. Na Hapilona, který je na seznamu nejhledanějších teroristů amerického ministerstva zahraničí, je vypsána odměna pět milionů dolarů (118 milionů Kč). Tomu přišla na pomoc ozbrojená skupina Maute a islamisté město obsadili. Podle agentury AP na obsazení města spolupracovaly čtyři skupiny.

Podle vládních zdrojů jsou mezi několika stovkami islamistů bojovníci z Indonésie, Malajsie, Indie, Saúdské Arábie, Čečenska a Maroka. Agentura Reuters také informovala, že islamisté se na dlouhé obléhání připravili: V mešitách, podzemních tunelech a sklepích mají zásoby zbraní a jídla.

V pondělí filipínský prezident Rodrigo Duterte nabídl odměnu deset milionů filipínských pesos (4,7 milionu Kč) za zneškodnění Hapilona a pět milionů filipínských pesos (2,35 milionu Kč) za každého z dvojice bratrů, kteří založili skupinu Maute. Jejich otce s dalšími členy rodiny dnes zadržela policie ve městě Davao ležícím 260 kilometrů jihovýchodně od Marawi.

Reklama

Související témata:

Doporučované