Hlavní obsah

Islámský stát dál vraždí. Zabil dalších 35 vojáků

Boje v Sýrii pokračují.Video: Tereza Brhelová, Reuters

 

Reklama

Islámský stát znovu zaútočil na syrskou vojenskou koalici. Výsledkem několika útoků je 35 mrtvých vojáků na straně Sýrie. Dalších deset vojáků upadlo do zajetí. Oznámila to v sobotu Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

Článek

Boje se odehrály v poušti na východě provincie Homs. Teroristická organizace se k útokům na syrské vojáky a jejich spojence přihlásila na své propagandistické stránce Amak. Vojáci bojovali od čtvrtka do páteční noci.

Teroristé zacílili mimo jiné i na zásobovací trasy armády. Jen za duben provedli minimálně šest útoků podél hlavní zásobovací trasy z Palmýry do města Deir ez-Zur.

Další útoky proběhly v pouštní vesnici jižně od města Mayadin, proti proudu údolí řeky Eufrat. IS se zde podle britského válečného dopisovatele naposled pokusil zachránit svůj chalífát.

„Byl to největší útok s nejvyšším počtem obětí od doby, kdy byl chalífát prohlášen za poražený,“ prohlásil ředitel Syrské observatoře pro lidská práva Rami Abdel Rahman.

IS porazila arabsko-kurdská koalice 23. března. Jeho oddíly ale v Sýrii stále působí.

Velitelé koalice vedené USA, kteří poskytovali leteckou a dělostřeleckou podporu kurdské operaci, opakovaně varovali, že ztráta posledního kusu území neznamená konec bojové síly džihádistů.

Analytici podle Bangkok Post tvrdí, že pro zastavení islamistů by byl nutný pokračující průzkům a narušení jejich operací již v zárodku.

Reklama

Související témata:

Doporučované