Hlavní obsah

Měla nechat umřít dívku žízní. První obviněnou za zločiny IS proti Jezídům je mladá Němka

Soudní proces se sedmadvacetieltou Jennifer W.Video: Jana Lipská, Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

V Mnichově začal soudní proces s ženou, která se údajně přidala k Islámskému státu v Iráku. Společně se svým manželem v Iráku navíc zotročila pětiletou dívku, která následně zemřela žízní. Sedmadvacetieltá Němka je obviněná z toho, že nezábranila smrti jezídské dívky.

Článek

Němka, která je podezřelá z cesty do Iráku, kde se měla přidat k Islámskému státu, stanula před mnichovským soudem v úterý. Vyslechla si obvinění, mezi nimiž je spáchání válečného zločinu. Žena je podle soudu zodpovědná za smrt pětileté dívky, kterou měla nechat spoutanou venku ve 45 stupních.

Pokud by byla shledána vinnou za připojení se k teroristické organizaci, za páchání válečných zločinů a vraždu, dostala by trest odnětí svobody na doživotí.

Soudní jednání bylo však brzy po začátku přerušeno, pokračovat má 29. dubna. Informoval o tom německý zpravodajský server Deutsche Welle.

Podle žalobce opustila Němka rodnou zemi v roce 2014, aby se přidala k islámskému státu v Iráku. Tam údajně se svým manželem, členem IS, koupili jezídskou dívku a její matku jako domácí otroky a drželi je u sebe doma ve městě Fallúdža.

Žena byla poprvé zadržena v roce 2016 v turecké Ankaře, kde žádala o nové osobní dokumenty. Turecké úřady ji vydaly do Německa, kde byla oficiálně vzata do vazby. Předběžné řízení bylo zahájeno v roce 2018, kdy se žena pokusila odjet do Sýrie. Je obviněná z toho, že dovolila svému muži, aby jezídskou dívku svázal a nechal venku ve vedrech za trest. Dívka následně zemřela žízní. Podle mezinárodní jezídské organizace Yazda se jedná o první žalobu na světě, která obviňuje příslušníky Islámského státu za zločiny proti Jezídům.

Jezídské komunity v Sýrii a Iráku byly cílem násilných kampaní Islámského státu. Jeho zločiny vůči Jezídům byly Organizací spojených národů, Německým federálním soudem a dalšími mezinárodními uskupeními přirovnány ke genocidě.

Reklama

Doporučované