Hlavní obsah

Islámský stát pro výstrahu povraždil 232 lidí. Z tisíců dalších má lidské štíty

 

Reklama

Islámský stát pozabíjel nedaleko iráckého Mosulu 232 lidí. Dalších několik desítek tisíc zajal, aby je využil jako lidské štíty.

Článek

Skupina teroristů podle mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) povraždila všechny, kdo se nechtěli přidat k Islámskému státu.

„IS popravil 42 civilistů ve městě Hammám al-Alíl jižně od Mosulu, kteří odmítali opustit své domovy. 190 bývalých členů iráckých bezpečnostních složek pak zabili na základně al-Ghazlání. Odmítali se totiž k IS připojit,” řekla v sobotu CNN mluvčí OHCHR Ravina Shamdasaniová.

Dalších 24 bývalých členů iráckých bezpečnostních sil údajně zabili už v úterý.

Od 17. října, kdy válka o Mosul začala, IS navíc zajal desetitisíce mužů, žen i dětí z předměstí tohoto iráckého města a blízkého okolí. Podle Shamdasaniové je Islámský stát využívá jako lidské štíty proti iráckým vojákům.

Nejnovější zprávy o zvěrstvech, které Islámský stát v posledních dnech páchá, přineslo irácké vojsko, které postupuje z jihu k Mosulu. Narazilo na rodinu, které se podařilo z Hammám al-Alíl uniknout.

Hammám al-Alíl je poslední velké město držené radikály jižně od Mosulu. Počet lidí se tam podle odhadů OSN v posledních dnech zvýšil z původních 23 tisíc obyvatel na současných zhruba 60 tisíc. Zajatce džihádisté používají jako lidské štíty.

Oblast kolem Hammám al-Alíl už irácké vojenské a policejní jednotky obklíčily z 90 procent, uvedl Abdulrahmán al-Wagga z rady provincie Ninive, kde město leží.

Mluvčí Shamdasaniová tvrdí, že podle posledních zpráv IS unesl nejméně 5370 rodin z oblasti kolem města al-Shura a 150 dalších z regionu kolem Hammám al-Alíl. Asi 160 rodin zajali v oblasti města Qajjara a 2210 unesli z oblasti Nimrud.

„Strategie teroristické skupiny je zbabělá. Snaží se využít přítomnosti civilistů. Zneužívají desetitisíce žen, mužů a dětí jako lidské štíty,” řekl Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zeid Ra'ad Al Hussein.

Vzhledem k tomu, že se boje o Mosul od začátku ofenzivy zintenzivnily, civilisté se z města navzdory hrozbám IS a zabíjení dál snaží utéct.

Mezinárodní organizace pro migraci hlásí, že od pátku se z Mosulu podařilo dostat víc než šestnácti tisícům lidí. Většina jich skončila v provizorních táborech a humanitární organizace očekávají další vlnu uprchlíků.

Irácké vládní síly se drží zhruba 6 km na východ od Mosulu. Generál Alí Al Saady řekl, že jeho jednotky by v případě zahájení útoku čekaly na posily z jiných front. Také by připravily bezpečnostní koridory, aby mohli civilisté město včas opustit.

Reklama

Doporučované