Hlavní obsah

Islámský stát zabil z pomsty v syrském městě 128 civilistů

Islámský stát zabil 128 lidí v syrském městě KarajtínVideo: AP

 

Reklama

Islámský stát zabil nejméně 128 civilistů v syrském městě Karajtín. To islamisté drželi doposud ve své moci. Uvedl to server The Independent. O víkendu se ale podařilo město získat Sýrii zpět pod kontrolu, potvrdila to Syrská organizace pro lidská práva.

Článek

Podle serveru Al Arabiya Islámský stát zabil skoro 130 lidí podezřelých ze spolupráce se syrským režimem. Jednal v rámci takzvané „kampaně pomsty“.

Už dříve kolovaly zvěsti o možných mrtvých vojácích a civilistech. Informace ale do této chvíle syrská vláda nepotvrdila.

Jde o další ztrátu islamistů. Před několika dny se podařilo z jejich rukou zpět dobýt město Rakka.

Město Karajtín leží asi 300 kilometrů od jedné z pevností Islámského státu Dajr az-Zaur. Neočekávaný útok zaznamenala Sýrie už na začátku října. Během bojů zemřelo nejméně 153 syrských vojáků a dalších spojenců například z Libanonu.

Už v roce 2015 Islámský stát město Karajtín poprvé obsadil, ale v dubnu 2016 ho syrské vojenské jednotky úspěšně vytlačily.

Sýrie je sedmým rokem ve složité občanské válce. OSN odhaduje, že při ní už zemřelo půl milionu lidí a asi 19 milionů jich muselo opustit zemi, uvedl The Independent.

Reklama

Související témata:

Doporučované