Hlavní obsah

Isolitu-Bravo loni propadl zisk o třetinu. I kvůli nákladům na nemocné

Kvido Štěpánek teď sám pomáhá ve výrobě. Firmě chybí lidé.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tržby o osm procent nižší, propad zisku dokonce o třetinu. Takový byl koronavirový rok 2020 ve společnosti Isolit-Bravo. Za poklesem zisku jsou i vyšší náklady na nemocenské - ve firmě vzrostly téměř o milion.

Článek

Zatímco v roce 2019 utržila firma Isolit-Bravo 1,089 miliardy korun, loni už to bylo jen lehce přes miliardu - 1,004 miliardy. „S tím, jak se celý rok vyvíjel, jsme rádi, že je propad pouze osm procent,“ říká majitel firmy Kvido Štěpánek. Největší propad výroby firma zaznamenala na jaře. I když se ke konci roku výroba výrazně zvýšila, ztráty už se dohnat nepodařilo.

„V loňském roce máme výpadek ve výrobě, který se počítal od poloviny března, celý duben a část května. To jsme šli s výrobou v průměru asi na 30 procent. Červen a červenec byl obratově také nižší, to bylo asi dvacet procent minus a v srpnu už se to začalo rovnat,“ říká Štěpánek.

Zatímco tržby klesly meziročně o osm procent, propad na zisku je 30 procent. Z předloňských 111 milionů korun klesl na 78 milionů. Podle Štěpánka se na poklesu zisku podepsaly mimo jiné vysoké výdaje, které má Isolit na nemocné pracovníky. Firma má totiž stále nemocných zhruba 14 procent zaměstnanců. Jen pro srovnání, zatímco v roce 2019 společnost Isolit-Bravo jako náhradu za nemoc (kterou prvních 14 dní platí zaměstnavatel) vydala 981 662 korun, loni už to bylo 1 899 648 korun.

S nemocnými se však pojí i další výdaje. Chybějící totiž musí někdo nahradit. Pokud sahá firma do vlastních řad, naskakují výdaje za přesčasy a skutečnost, že než se náhradní pracovník nový úkol naučí, klesá produktivita práce. Firma Isolit-Bravo navíc loni poprvé v historii musela začít využívat agenturní pracovníky. Ve výrobě vypomáhají také manažeři z kanceláří.

Isolit-Bravo má celkem čtyři divize - lisovnu, nástrojárnu, výrobu Motúčka a divizi Kuchyňských přístrojů. „Nejlépe se vedlo provozním střediskům Motúčko a Kuchyňské přístroje. Obě střediska také podstatně zvýšila produktivitu práce,“ říká majitel firmy Kvido Štěpánek s tím, že i když byl ze strany subdodavatelů velký tlak, firma u těchto výrobků nezvyšovala ceny.

Zisk z Motúčka přesto překonal předchozí rok o 46 procent, zisk z Kuchyňských přístrojů byl dokonce o 46 procent vyšší. Naopak lisovna a nástrojárna firmy mají výsledky ve srovnání s rokem 2019 horší. Nástrojárna skončila dokonce na třiceti procentech plánu.

Reklama

Doporučované