Hlavní obsah

Itálie jde proti farmaceutickým firmám právně. Chce vakcíny, ne kompenzace

Foto: Profimedia.cz

Opožděné dodávky oznámila firma Pfizer/BioNTech a AstraZeneca.

Reklama

Farmaceutické firmy si podle Itálie „ukously větší sousto, než dokázaly sežvýkat“, to je však neopravňuje k porušování smlouvy a přerušování dodávek vakcín. Italové se nyní snaží vyvinout tlak v Bruselu a podniknout právní kroky.

Článek

K neradosti evropských států minulý týden farmaceutické společnosti dodávající na unijní trh covidové vakcíny oznámily zpoždění ve výrobě, a tím pádem pozdější dodávky. Takové porušování uzavřené smlouvy se zřejmě nelíbí více zemím, nahlas se jako první ozvala Itálie. Ta ve snaze zvýšit tlak v Bruselu na opozdilce Pfizer a AstraZenecu oznámila, že je připravená podniknout veškeré potřebné právní kroky s cílem zajistit potřebné dodávky, uvedl v neděli ministr zahraničí Luigi Di Maio.

„Chceme přimět společnosti, aby dodaly slibovaný objem vakcín, a ne se místo toho domáhat kompenzací škod,“ uvedl podle Reuters Di Maio ve státní televizi RAI. „Jedná se o evropskou smlouvu, kterou Pfizer a AstraZeneca nerespektují, a proto z tohoto důvodu podnikneme právní kroky. Pracujeme na tom, aby se naše plnění vakcinačního plánu nezměnilo,“ uvedl.

Pfizer minulý týden uvedl, že kvůli změnám ve výrobě slibujícím navýšení produkce musí dodávky do Evropy dočasně zpomalit. V pátek pak oznámila problémy při výrobě také AstraZeneca.

Na otázku, proč k tomuto kroku farmaceutické společnosti přistoupily, Di Maio řekl, že si dle něj „ukously větší sousto, než dokázaly sežvýkat“. „Aktivujeme všechny kanály, aby Evropská komise udělala vše pro to, aby tito pánové dodržovali smlouvy,“ uvedl.

Společnosti Pfizer ani AstraZeneca agentuře Reuters na dotazy neodpověděly. Itálii podpořil také předseda Evropské rady Charles Michel a uvedl, že EU využije legální prostředky k zajištění toho, aby farmaceutické společnosti smlouvy o dodávkách covidových vakcín dodržovaly. „Chceme, aby farmaceutické společnosti respektovaly smlouvy, které podepsaly. Dosáhnout toho chceme pomocí zákonných prostředků, které máme k dispozici,“ uvedl Michel v rádiu Europe 1.

Televizní společnost Sky Italia v neděli citovala společnost Pfizer, podle níž škrty v počtu dodaných lahviček, nikoli v počtu dávek, byly způsobeny pracemi na zvýšení kapacity belgického závodu. Dodávky se vrátí k normálu od příštího týdne, cituje Reuters společnost Pfizer.

V sobotu italský premiér Giuseppe Conte prohlásil, že zpoždění v dodávkách vakcín je „nepřijatelné“ a znamená vážné porušení smluvních závazků. Dodal, že Itálie využije všechny dostupné právní nástroje. V neděli ve svém projevu v italské televizi náměstek italského ministra zdravotnictví Pierpaolo Sileri uvedl, že snížení dodávek oznámené společnostmi Pfizer a AstraZeneca zpomalí snahy o očkování Italů starších 80 let přibližně o čtyři týdny a zbytku populace přibližně o 6 až 8 týdnů. „Toto zpoždění ovlivňuje celou Evropu a značnou část světa, ale jsem přesvědčen, že to zpoždění lze stáhnout,“ řekl. Itálie byla první západní zemí, kterou loni v březnu virus zasáhl. Dosud zaznamenala 85 461 úmrtí, což je druhé nejhorší skóre v Evropě po Británii a šesté nejhorší na světě.

Reklama

Doporučované