Hlavní obsah

Itálie přijala loď s 900 migranty

Na Sicílii dorazila loď s 900 migranty.Video: Daniel Andrisák

 

Reklama

Na Sicílii dorazila ve středu brzy ráno loď italské pobřežní stráže s migranty na palubě. Její příjezd doprovázelo i několik demonstrantů, kteří protestovali za lepší zacházení s uprchlíky.

Článek

Devět set migrantů se dostalo na pevnou zem ve středu ráno na Sicílii, kam dorazila loď italské pobřežní stráže Diciotti. Součástí skupiny uprchlíků byla i zhruba stovka dětí bez dospělého doprovodu a čtyři těhotné ženy, ty ihned převzali záchranáři.

Stejně jako loď Diciotti žádala italskou vládu o povolení k zakotvení, tak i v neděli vznesla tento požadavek posádka lodi francouzské neziskové organizace SOS Méditerranée. Ta ovšem povolení nedostala a podle vyjádření italského ministra vnitra a vicepremiéra Mattea Salviniho Itálie do svých přístavů nepustí ani záchrannou loď organizace Sea-Watch s osmi sty uprchlíky na palubě.

Vstřícné gesto naopak udělala španělská vláda, která umožnila organizaci SOS Méditerranée, aby její loď jménem Aquarius zakotvila ve Valencii. Ihned však dodala, že toto gesto je pouze reakce na složitou situaci a upozornila, že to do budoucna neznamená, že každá odmítnutá loď může zakotvit ve Španělsku.

Společně s lodí Aquarius plují do Valencie i další dvě italské lodě, na které se běženci rozmístili, aby nepřesahovali kapacitu jednotlivých plavidel. Do přístavu by lodě měly dorazit do konce tohoto týdne.

Migranti by ve Španělsku měli dostat dočasný status uprchlíků, jelikož do Valencie dorazí legálně na pozvání vlády, informoval o tom deník La Vanguardia.

Reklama

Doporučované