Hlavní obsah

Itálie se od středečního večera otřásla už dvěstěkrát

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Bez komentáře: zřícení kostela a škody na domech po zemětřesení (video: Nela Vejvodová)

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Zemětřesení zasáhla střední Itálii, tři byla velmi silná. Jeden člověk zemřel.

Článek

Ve středu v devět hodin večer zasáhlo Itálii zemětřesení o síle 5,9 stupňů Richterovy škály. Země se ale začala třást už o dvě hodiny dříve, krátce po sedmé hodině seismologové hlásili první zemětřesení o síle 5,4 stupně. Ve čtvrtek brzy ráno přišlo třetí silné zemětřesení, tentokrát o síle 4,9 stupně.

Otřesy doposud neustaly. Italský geofyzikální ústav do čtvrtečního rána mezi oblastmi Marche a Umbria zaznamenal více než dvě stovky jednotlivých otřesů půdy, tři desítky přesáhly třetí stupeň Richterovy škály. Zasažena je stejná oblast jako v srpnu, kdy při o poznání ničivějším zemětřesení zahynulo tři sta lidí.

Evakuováni byli studenti i vězni

Aktuálně Itálie hlásí rozsáhlé materiální škody, několik zraněných a jen jednu oběť. Sedmdesátiletý muž zemřel na infarkt, vážné zranění utrpělo jedno dítě. To, že už při prvním otřesu lidé vyběhli ven, podle záchranářů mohlo pomoci zachránit životy lidem, kteří nebyli v domech později při silnějších otřesech. Několik tisíc obyvatel opustilo domovy.

V noci na čtvrtek v oblasti silně pršelo a civilní ochrana se musela postarat o stovky lidí, kteří vyběhli z domů. Mnoho občanů se rozhodlo přečkat tmu venku v automobilech. Evakuováno bylo několik nemocnic, univerzitní koleje a jeden domov důchodců. Trestanci z věznice v Camerinu byli převezeni do většího zařízení v Římě. Místní policie upozorňuje občany, aby se nepřibližovali k domům, protože čelní stěny některých se zřítily.

Reklama

Související témata:

Doporučované