Hlavní obsah

Italská firma nestihla opravit Fantovu budovu, SŽDC ji vyhodí z hlavního nádraží

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Zástupci obou stran se vyjadřují ke sporu o nájem na hlavním nádraží (video: Lucie Stuchlíková, Pavel Cyprich).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Firma Grandi Stazioni tvrdí, že výzvu k vyklizení prostor obdržela, o prodloužení nájmu ale jedná dál.

Článek

Pražské hlavní nádraží bude mít nejspíš nového nájemce. Společnost Grandi Stazioni, která má prostory v pronájmu, nestihla podle dohody nádraží zrekonstruovat a Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) se tak s ní rozhodla ukončit spolupráci.

Správce železnic už společnost vyzval, aby mu prostory hlavního nádraží předala. Podle Grandi Stazioni ale jednání o prodloužení smlouvy pokračují. Prodloužení nájmu by podle správy železnic bylo v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách. Grandi Stazioni měla památkově chráněnou budovu zrekonstruovat, což ve stanoveném termínu neučinila. Smlouva o nájmu vyprší k 16. říjnu.

„Výzvu k vyklizení prostor Grandi Stazioni obdržela, jednání o prodloužení smlouvy nicméně pokračují dál," řekl mluvčí firmy Martin Hamšík. Společnost doufá, že nakonec k dohodě se správou železnic dospěje. Firma měla po zrekonstruování nádraží získat právo na dalších 30 let, kdy by mohla prostory nádraží využívat a pronajímat dalším nájemcům.

Foto: Shutterstock

Hlavní nádraží v Praze.

Mluvčí SŽDC Kateřina Šubová uvedla, že společnost podobně jako Grandi Stazioni osloví ostatní nájemce a bude s nimi jednat o podmínkách dalšího pronájmu. Jednoznačným cílem je zachovat spolupráci a projednat náležité smluvní vztahy, uvedla mluvčí. Dodala, že chystané změny nebudou mít dopad na provoz železniční dopravy na největším pražském nádraží.

Podle SŽDC by případný spor s Grandi Stazioni měly řešit české soudy, což je uvedeno i v původní smlouvě. Grandi Stazioni doposud opravila původní odjezdovou halu, ve které vznikla řada obchodů, a centrální část vnitřku památkově chráněné Fantovy budovy s kavárnou, kterou pronajala kavárenskému řetězci z Indie Café Coffee Day. Zbývá tak rekonstrukce bočních traktů budovy a vnější fasáda, na které společnost začala pracovat letos na jaře.

Reklama

Doporučované