Hlavní obsah

Italská opozice kritizuje vládu kvůli nenávisti ve společnosti. Přibývá útoků s možným rasovým motivem

Italská diskařka se podle svých slov stala obětí rasově motivovaného útoku. Video: AP

 

Reklama

Opozice vnímá útoky proti lidem jiné barvy pleti jako naléhavý problém. Italský ministr vnitra Matteo Salvini toto tvrzení odmítá.

Článek

Italský ministr vnitra a šéf protiimigrační strany Liga Matteo Salvini čelí kritice od opozičních politiků, podle kterých vytváří v zemi nenávistnou atmosféru. V posledních dnech byla Itálie svědkem série rasisticky motivovaných útoků, k nimž někteří počítají i pondělní napadení italské atletky nigerijského původu Daisy Osakueové, napsala agentura Reuters.

Dvaadvacetiletá diskařka Osakueová se stala terčem útoku nedaleko severoitalského Turína. Když šla po ulici domů, neznámí útočníci jí z projíždějícího automobilu hodili do oka vajíčko a poranili jí rohovku.

„Mrzí mě, že to musím říct, ale myslím si, že v tomto případě se jednalo o rasismus,“ prohlásila atletka. „Domnívám se, že hledali člověka jiné barvy pleti, ženu. V této oblasti pracují prostitutky. Myslím si, že mě považovali za jednu z nich,“ dodala.

Diskařka několik posledních měsíců strávila v americkém Texasu, kde trénuje a studuje trestní právo. V rozhovoru uvedla, že má pocit, že se vrátila do „jiné Itálie“.

Italská policie zpochybnila, že se černošská sportovkyně stala obětí rasisticky motivovaného činu. Policisté poukázali na to, že ve zmíněné lokalitě došlo již dříve k podobným útokům, při nichž byli napadeni běloši. Opozice má ale odlišný názor.

„Útoky proti lidem jiné barvy pleti jsou nyní v Itálii naléhavý problém. Je to naprosto jasné, nikdo to nemůže popřít, zvlášť ne ti, kteří sedí ve vládě,“ napsal na Twitteru bývalý středolevý premiér Matteo Renzi.

Salvini odmítl Renziho tvrzení, že rasismus představuje v Itálii naléhavý problém, a expremiérův výrok označil za „nesmysl“. Naopak zdůraznil podíl imigrantů na zločinnosti v zemi. „Každý den imigranti spáchají v Itálii kolem 700 trestných činů, což znamená třetinu celkového počtu. To je naléhavý problém, proti kterému já jako ministr bojuji,“ podotkl.

Salviniho slova vyvolala rozhořčení levicových stran. „Každý, kdo popírá nárůst rasismu v naší zemi, je spoluviníkem,“ napsal na Twitteru šéf dříve vládnoucí levicové Demokratické strany Maurizio Martina.

O víkendu v jedné z vesnic jižně od Říma zahynul Maročan, kterého místní lidé podezírali z loupeže a pronásledovali ho v autě. Muž se svým vozidlem havaroval, útočníci ho následně zbili, poté svým zraněním v nemocnici podlehl, napsal list The Local.

Deník připomíná také incident ze sicilského Palerma, kde minulý týden skupina mladých lidí zbila 19letého přistěhovalce ze Senegalu a častovala ho při tom rasistickými nadávkami.

Agentura AP zase poukázala na případ 13měsíční romské dívky, již se zraněním plíce převezli na jednotku intenzivní péče poté, co byla na jedné z římských ulic v náručí své matky postřelena. Policie dospěla k závěru, že ji zasáhla rána ze vzduchovky, kterou jistý Ital střílel ze svého balkonu. Muž ale popřel, že jeho terčem byli Romové.

Nová italská vláda vytvořená Ligou a populistickým Hnutím pěti hvězd (M5S), která v červnu složila přísahu, uplatňuje nekompromisní protiimigrační politiku. Odmítá mimo jiné přijímat lodě s migranty a pokouší se co nejvíce omezit jejich příjezd do země. Ministr vnitra Salvini také nařídil omezit na minimum služby pro lidi, kteří žádají v Itálii azyl.

Reklama

Doporučované