Hlavní obsah

Italští a maďarští euroskeptici uvažují o vlastní frakci v EP. Sešli se v Budapešti

Italský ministr vnitra Salvini na návštěvě v Maďarsku.Video: Jana Lipská, Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

Italský ministr vnitra Matteo Salvini je na návštěvě v Maďarsku. Sešel se s premiérem Viktorem Orbánem i svým protějškem Sándorem Pintérem. Kromě diskuzí navštívili jižní hranici se Srbskem, kde pro zastavení migrantů nechal Orbán postavit plot.

Článek

Ministři vnitra Itálie a Maďarska si pochvalují práci svých vlád při řešení přílivu migrantů do Evropy. Ve čtvrtek se maďarský ministr vnitra Sándor Pintér sešel se svým italským protějškem Matteem Salvinim. Ještě předtím navštívili plot na hranici mezi Maďarskem a Srbskem, který nechal postavit maďarský premiér Viktor Orbán v roce 2015.

„Gratuluji maďarské vládě k tomu, že za tak krátký čas, rychle a efektivně, pozitivně kontroluje skoro 600 kilometrů svých hranic, brání obchodování s lidmi. Pozice italské a maďarské vlády se v této otázce shoduje. Spoléháme na skutečnost, že nová Evropa po 27. květnu bude chránit své vnější hranice, ať už pozemně jako Maďarsko, nebo na moři jako Itálie. Problém totiž není přerozdělení migrantů, ale zabránění jejich příchodu po tisících,“ řekl při té příležitosti médiím Salvini.

Maďarský premiér oba ministry doprovázel při návštěvě plotu na jižní hranici Maďarska. Orbán bude se Salvinim však ještě jednat v Budapešti.

Podle Salviniho Itálie souhlasí s maďarským postojem vůči obchodním a finančním smlouvám se státy, které nejsou členy EU. Ty by se podle obou zemí měly zásadně přehodnotit.

Orbán by se Salvinim při jeho návštěvě mohl probrat i plán na založení nové euroskeptické aliance v Evropském parlamentu. Orbánův Fidész má aktuálně pozastavené členství v Evropské lidové straně.

Reklama

Související témata:

Doporučované